Τουλάχιστον δέκα εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία.

images  Leviathan Oil Israel   images
Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Γκλόμπς, τουλάχιστον δέκα εταιρείες, περιλαμβανομένων δύο Τουρκικών εταιρειών ενέργειας, έχουν υποβάλει προσφορές στο διαγωνισμό για εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ στην Τουρκία μέσω αγωγού.
Μεταξύ των εταιρειών αυτών είναι ο Τουρκικός Ομιλος Ζορλού, ο οποίος συμμετέχει ήδη στην ανέγερση μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στο Ισραήλ και η κοινοπραξία της Τουρκικής εταιρείας Τουρκάς Πέτρολ και της Γερμανικής επιχείρησης ηλεκτρισμού RWE.
Η Ισραηλινή εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, γράφει ότι οι προσφορές για το φυσικό αέριο κυμαίνονται μεταξύ 7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο και 10 δισεκατομμυρίων.Τα ποσά που θα μπορούσαν να προκύψουν ως έσοδα από την πώληση αυτή φθάνουν από 22 έως 21 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αρκετά να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης για ένα χρόνο.

images  Oil Leviathan map cyp tur    images
Το κοίτασμα εκμεταλλεύονται η Αμερικανική εταιρεία Νόμπλ Ενερτζυ, που έχει το 30 % των μετοχών και οι εταιρείες Ντέλεκ, Αβνερ Οιλ Εξπλορέητιον και Ρέτιο Ολι Εξπλορέητιον του Ισραήλ, καθώς και η εταιρεία της Αυστραλίας Γούντσαϊντ, που συμμετέχουν με το 25 % των μετοχών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μάθιου Μπράϊζα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Τουρκάς, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έχει υποβάλει προσφορά ύψους 2, δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ σε περιοχή στην επαρχία της Μερσίνας νοτίως της Τουρκίας.
Από πλευράς της η εταιρεία Νόμπλ έχει ήδη διαψεύσει πληροφορίες ότι διεξάγει επαφές με Τουρκικές εταιρείας για κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>