Στο Κίεβο την ερχόμενη εβδομάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Στρατηγικός πρωταγωνιστής στην Ευρασία η Ουκρανία δηλώνει.

images Krimea Black Sea    images
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Κίεβο για επαφές με αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας, ενώ η ένταση στην Κριμαία παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σε συνέντευξη στην Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην Κριμαία, όπου ζούν οι Τάταροι για τους οποίους επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι Μουσουλμάνοι.
Ο Τούρκος πρέσβης, πρόσθεσε, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Μουσταφά Κιριμόγλου, που είναι πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Τατάρων της Κριμαίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε επίσης ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην Κριμαία, καθώς και η επιβίωση των Τατάρων της χερσονήσου, αποτελούν μιά από τις βασικές αρχές της Τουρκικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι το 2011, η Τουρκία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και δημιούργησαν στρατηγικό συμβούλιο με στόχο την αύξηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

images  Davutoglu Turkish flag         thCABUOZYC
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την σημασία της Ουκρανίας, ανέφερε ότι η χώρα αυτή είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας και πολύ σημαντικός στρατηγικός πρωταγωνιστής στην Ευρασία.
Συνεπώς, συνέχισε, για την Τουρκία η σταθερότητα και η ευημερία της Ουκρανιας είναι απαραίτητες.
Εχουμε, είπε, εγκαθιδρύσει πρόσφατα μηχανισμούς υψηλού επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας και υπάρχει στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως χώρα, που είναι διαιρεμενη ψυχολογικά ή πολιτικά και ότι η ενότητα της Ουκρανίας είναι σημαντική για τη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας σε ολόκληρη την Ευρασία.
Πρέπει, τόνισε, να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας με βάση τη θέληση του λαού της χώρας.
Αναφέρθηκε στην απόφαση για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τον Μάιο και είπε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματά τους.

images Ukraine Map   images
Κάλεσε επίσης όλα τα μέρη στην Ουκρανία να ενωθούν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους για το μέλλον της χώρας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τις Ευρωπαικές χώρες να εργαστούν από κοινού για την εδραίωση της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ουκρανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>