Η Τουρκία ακολουθεί την πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης και του Νάτο στο θέμα της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

images Davuto new picture    aa_picture_20140208_1541538_high-jpg20140214172120

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογαν υποστηρίζει την πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης και του Νάτο σε σχέση με το θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χερσονήσου από την Ουκρανία, ύστερα από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
Σε ψεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Αγκυρα ενεργεί από κοινού με την Ευρωπαική Ενωση και το Νάτο στο θέμα της Κριμαίας και διατηρεί επίσης ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία με τη Ρωσία και αυτό, πρόσθεσε, έχει να κάμει με τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας.
Χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες της Ουκρανίας και τις κυρώσεις, που επέβαλε η Δύση στη χώρα του, υπέγραψε τη συνθήκη για ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο ζήτημα των Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι δεν πήραν μέρος στο δημοψήφισμα, είπε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους.
Θα θέλαμε, πρόσθεσε, οι Τάταροι της Κριμαίας να βλέπουν την Τουρκία ως εγγυήτρια για την εκεί παρουσία τους και θα ενεργήσει με βάση αυτήν την άποψη.

images NEW Crimea  images
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κρίση στην Κριμαία πρέπει να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας.
Η Αγκυρα, είπε, προωθεί τη διπλωματία παρά τη διεύρυνση των κυρώσεων επί της Ρωσίας προκειμένου να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με τη Μόσχα.
Τούρκος διπλωμάτης, εξάλλου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν, ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται ενεργά και προσπαθεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.
Η διπλωματία, πρόσθεσε, είναι ο δρόμος, παρά η επιβολή κυρώσεων.
Υπέδειξε επίσης ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφθηκε το Κίεβο, μετά την κρίση, που ξέσπασε στα τέλη περασμένου μηνός, γεγονός, που καταδεικνύει τη σημασία, την οποία αποδίδει η Αγκυρα στο ζήτημα αυτό.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η Τουρκία, η οποία εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, αφού εισάγει τις περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη χώρα αυτή, βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην προσπάθειά της να ακολουθήσει ισορροπημένη πολιτική μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, το οποίο, σημείωσε δεν έχει καμμιά νομιμότητα.

images Krimea Black Sea    images
Τούρκοι αναλυτές και ειδικοί δήλωσαν στην εφημερίδα Ζαμάν ότι η Αγκυρα πρέπει να τοποθετηθεί πιο κοντά στη Δύση σε σχέση με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις αυτές, πρόσθεσαν, επιβλήθηκαν μόνο για το θεαθήναι και δεν θα έχουν καμμιά επίπτωση στη Ρωσία. Ποιός νοιάζεται, ανέφεραν χαρακτηριστικά, αν ένας Ρώσος κυβερνήτης δεν θα μπορεί να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαική Ενωση.
Αιτιολογώντας τη θέση τους αυτή, σημείωσαν ότι η Γερμανία πώλησε ένα και πλέον εκατομμύριο αυτοκίνητα στη Ρωσία κατά το 2013.
Πέραν τούτου, αν επιβληθούν σκληρές κυρώσεις, υποστήριξαν, η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτές, αφού θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας της.
Οι Τούρκοι ειδικοί υπέδειξαν επίσης ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν δεν έχει μιλήσει πολύ για την κρίση στην Ουκρανία σε σύγκριση με τα θέματα της Μέσης Ανατολής.
Ο Ταγίπ Ερντογαν, πρόσθεσαν, δεν μιλά για την Ουκρανία, επειδή δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Στις προχθεσινές δηλώσεις του ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα, που γειτνιάζει τόσο με τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και έχει απευθείας πρόσβαση στην Κριμαία.
Είναι φυσικό, πρόσθεσε, η Τουρκία να επηρεάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αγκυρα έχει τηρήσει στάση αρχών στο θέμα της Κριμαίας και πως αυτή η στάση δεν είναι εναντίον κανενός.Η Αγκυρα, κατέληξε, θα ήθελε το δημοψήφισμα στην Κριμαία να μην διεξαγόταν ποτέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>