Η ασφάλεια των Τατάρων στην Κριμαία έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία δηλώνει ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

images   Tsitsek Turk Parliament      aa_picture_20140314_1816239_high-jpg20140318000155
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι η Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και την ευημερία των Τατάρων της Κριμαίας και δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, που έγινε προχθές και με το οποίο αποφασίστηκε η προσχώρηση της χερσονήσου στη Ρωσία.
Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ μιλούσε στην ετήσια συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπενθύμισε στους συνέδρους τις μεγάλες κακουχίες, που υπέστησαν οι Τάταροι το 1944, όταν περίπου εκατόν χιλιάδες από τις διακόσιες χιλιάδες, εκτοπίστηκαν από την Κριμαία από τα Σοβιετικά στρατεύματα και πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και τις αρρώστειες.
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία, πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κριμαίας.

images  Krimea Black Sea        images
Οπως είναι γνωστό μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, η βουλή της Κριμαίας κήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία της χερσονήσου από την Ουκρανία και η Ρωσία αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος.
Στο δημοψήφισμα, το 97 % των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Εναντίον τάχθηκαν οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της χερσονήσου.
Οι Ουκρανοί αποτελούν το 24 % και οι Τάταροι το 12 % του πληθυσμού της Κριμαίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαική Ενωση χαρακτήρισαν παράνομο το δημοψήφισμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>