Σύνοδος Ορθοδόξων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων στην Κωνσταντινούπολη.Τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

images  Patriarh Archbisops Meeting    n_63307_4
Αρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη, τριήμερη σύνοδος Ορθοδόξων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων, την οποία φιλοξενεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η σύνοδος ολοκληρώνεται μεθαύριο με Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Στο επίκεντρο είναι το θέμα της προετοιμασίας παγκόσμιας Πανορθόδοξης συνόδου, η οποία αναμένεται να συγκληθεί το 2015 και η κατάσταση των Χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, η οποία μαστίζεται από συγκρούσεις.
Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της εισαγωγής μεταρρυθμίσεων στις Ορθόδοξες εκκλησίες.

images  Patria-Archbis  Sabah    1394131577666
Η σύνοδος, πραγματοποιείται εν μέσω αντιδράσεων εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε πρόσφατες εισηγήσεις αξιωματούχων της Τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, από μουσείο, που είναι σήμερα.
Ενα άλλο θέμα είναι η πολυ-αναμενόμενη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που βρίσκεται σε στασιμότητα, με Τούρκους επισήμους να θέτουν ως προυπόθεση το άνοιγμα νέου τεμένους στην Αθήνα.
Στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, εκπροσωπούνται τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, καθώς και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Αλβανίας και της Τσεχίας και Σλοβακίας.
Παραμονές της συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την αντίθεσή του στα φερόμενα σχέδια της Τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσφωνώντας την περασμένη εβδομάδα Ελληνορθόδοξους πιστούς τόνισε ότι ολόκληρος ο Χριστιανικός κόσμος θα αντιταχθεί στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

images  Bartholomeos   αρχείο λήψης
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε πως αν η Αγία Σοφία σταματήσει να λειτουργεί ως μουσείο θα πρέπει να μετατραπεί σε εκκλησία.
Η Αγία Σοφία, που κτίστηκε αρχικά ως Ελληνική Ορθόδοξη βασιλική, μετράπηκε σε τέμενος μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453.Το 1931, λειτούργησε ως μουσείο.
Πέρσι, ο Τούρκος αντιπροέδρος Μπουλέντ Αρίντς άφησε να νοηθεί ότι η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε τέμενος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>