Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι θα εργασθούν και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο για επίτευξη συμφωνίας.

images Karnei White House   n_62360_4
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεη δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων ηγετών και υπόσχονται να εργασθούν και με τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η Αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει για αναζωογόνηση της κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊ Κάρνεη επαίνεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το θάρρος και το όραμα, που είχαν για να καταλήξουν σε Κοινή Διακήρυξη, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές, που θα τους καθοδηγήσουν στην περαιτέρω εργασία τους.
Εξήρε επίσης τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προώθησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τα οποία χαρακτήρισε τολμηρά και καινοτόμα.
Ο Τζέϊ Κάρνεη τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε διπλωματία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για διερεύνηση πιθανών πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων μέτρων, που αποσκοπούν στη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

images Othellos Famag        th
Τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτων πιστεύει πως η ανακάλυψη στο νησί πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.
Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες παραμένει άγνωστο αν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κέρυ θα εμπλακεί επίσης στις διεργασίες, παρόλον ότι η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανένα δύσκολο θέμα, που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα ήθελε να τρίξει τα δόντια του.
Θα δούμε, πρόσθεσε, πόσο χρόνο διαθέτει και κατά πόσον υπάρχει κατάλληλος υποστηρικτικός ρόλος, τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Τζένιφερ Ψάκι επανέλαβε την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν με οποιονδήποτε κατάλληλο τρόπο τα μέρη βρούν χρήσιμο.
Απέφυγε επίσης να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Εθνη.

images Psaki USA   images
Σε ερώτηση αν η Αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να διορίσει ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, η Τζένιφερ Ψάκι απάντησε πως δεν μπορεί να κάμει κάποια πρόβλεψη.
Είμαστε, πρόσθεσε, υποστηρικτικοί σ’ αυτές τις προσπάθειες και υπενθύμισε ότι η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ ήταν μόλις στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα.
Παραδέχθηκε ότι η Βικτώρια Νούλαντ επισκέφθηκε τη Λευκωσία σε σημαντική στιγμή και ενεπλάκη σε συζητήσεις για το Κυπριακό, αλλά, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το διπλωματικό ρόλο, που διαδραμάτισαν παρασκηνιακά οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εντατικοποιήσουν το ρόλο τους στο Κυπριακό, η Τζένιφερ Ψάκι απάντησε καταφατικά.

 

2 thoughts on “Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι θα εργασθούν και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο για επίτευξη συμφωνίας.

  1. cmathopoulos Post author

   Ευχαριστώ γα τα καλά σου λόγια.Σου έστειλα μήνυμα στο εμαιηλ σου αλλά επέστρεψε πίσω.Το εμαιηλ μου είναι c.mathopoulos@cytanet.com.cy

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *