ΝΑΙ είπε ο Ντερβίς Ερογλου στο προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό.Αρχίζουν οι συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε απόψε το κατοχικό καθεστώς.

images Eroglu York      b0ca2e10-28a3-11e3-bdce-c1dd412c6ef4-jpg20130929103834
Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είπε τελικά ΝΑΙ στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό.
Η λεγόμενη προεδρία ανακοίνωσε απόψε ότι επήλθε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.
Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέρεται ότι Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά κατέληξαν σε συμφωνία επί του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάστηκε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προστίθεται, προγραμματίζεται να αρχίσει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Ερογλου αποδέχθηκε το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, ύστερα από συνάντηση με τους ηγέτες των Τουρκοκυπριακών κομμάτων,που εκπροσωπούνται στη ψευδοβουλή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλα κόμματα, εκτός από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, απέρριψαν το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Εναντίον τάχθηκε και το κόμμα του Ντερβίς Ερογλου.
Ωστόσο, ύστερα από πιέσεις κυρίως από Αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο Ντερβίς Ερογλου αναγκάστηκε να πεί ΝΑΙ στο κοινό ανακοινωθέν.Η εφημερίδα γράφει ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλλιαμ Μπερνς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατοχικό ηγέτη.
ΝΑΙ είπαν τελικά και τα κόμματα, αλλά με έντονες επιφυλάξεις εκ μέρους του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου και του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντεκτάς.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος πήγε το απόγευμα εσπευσμένα στην Αγκυρα, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις αύριο.

images  Eroglu Gul  7.2.14       aa_picture_20140116_1377414_high-jpg20140207175234
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, στην Τουρκική πρωτεύουσα, ο Ντερβίς Ερογλου είχε ήδη συνάντηση με τον πρόεδρο Γκιούλ.Απόψε, εξάλλου, αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει από το Σότσι, όπου παρέστη στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε δηλώσεις, σύμφωνα με το Ανατολή, ο κατοχικός ηγέτης υποβάθμισε το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος λέγοντας οτι δεν θα βοηθήσει τόσο πολύ, δεδομένου, όπως είπε, αριθμός θεμάτων θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύπρο.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, μας περιμένουν έξι δύσκολα κεφάλαια, που αφορούν τη διακυβέρνηση, την Ευρωπαική Ενωση, το περιουσιακό, την οικονομία, τις εγγυήσεις και το εδαφικό.
Επανέλαβε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούσαν να αρχίσουν χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>