Αιγύπτιοι βουλευτές απειλούν την Τουρκία με οικονομικό μποϊκοτάζ μετά την απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Τρίπολη της Λιβύης.

Στην Αίγυπτο, βουλευτές απείλησαν χθες την Τουρκία με οικονομικό μποϊκοτάζ μετά την απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Τρίπολη της Λιβύης για υποστήριξη της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας Φαγέζ αλ-Σαράζ.
Οι βουλευτές ζήτησαν να απαγορευθεί η εισαγωγή Τουρκικών προϊόντων και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας σε απάντηση στις ”καταφανείς παραβιάσεις”, όπως ανέφεραν, του προέδρου Ερντογαν.
Η εμπλοκή Ερντογαν, συνέχισαν, απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.
Την περασμένη Πέμπτη, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Αιγύπτου, υπό την προεδρία του προέδρου αλ-Σίσι, και συζήτησε τις Τουρκικές ενέργειες και μέτρα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.
Ακολούθησαν μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο.
Χθες, εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αιγυπτιακής βουλής, συνήλθε και συζήτησε την ”πρωτοφανή κλιμάκωση από την Τουρκία, που υπονομεύει τις διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής πολιτικής διευθέτησης στη Λιβύη”, όπως αναφέρεται.


Η Επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει σε μέλη της να απευθυνθούν σε διάφορα κοινοβούλια χωρών-μελών του Νάτο και Μεσογειακών χωρών για την αντιμετώπιση της Λιβυκής κρίσης.
Ο βουλευτής Ισμαήλ Νασερεντί, εν τω μεταξύ, υπέβαλε αίτημα στον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας για μποϊκοτάζ των Τουρκικών προϊόντων.
”Πρέπει να απαντήσουμε στην κίνηση της Αγκυρας με όλους τους δυνατούς τρόπους”, τόνισε.
Σημείωσε ότι η Τουρκία ”πλημμύριζε” την Αιγυπτιακή αγορά με αγαθά χωρίς δασμούς.
Οι Αιγυπτο-Τουρκικές σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την υποστήριξη, που ο Ταγίπ Ερντογαν εξέφρασε στον ανατραπέντα Ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Πηγή :Αγγλόφωνη Αραβική Ιστοσελίδα Asharq Al-Awsat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *