Η Τουρκία δηλώνει τώρα ότι πιθανόν να μην στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν σταματήσουν οι επιθέσεις των δυνάμεων του Χαφτάρ εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σε ένα ελιγμό για πετύχει την ομόφωνη υιοθέτηση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση της πρότασης για την αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, αλλά και για να να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αν τερματισθούν οι επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγέζ Σαράζ και οπισθοχωρήσουν, είναι πιθανόν να μην στείλει στρατεύματα στη χώρα αυτή.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι μετά την έγκριση της πρότασης ”μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση από τις δυνάμεις Χαφτάρ και να δηλώσουν ότι σταματούν τις επιθέσεις και αποσύρονται”. Τότε, διερωτήθηκε, γιατί η Τουρκία να στείλει στρατεύματα εκεί;
Νωρίς σήμερα το απόγευμα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε έκτακτη συνεδρία θα συζητήσει και υιοθετήσει την πρόταση, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια, που ζήτησε από την Αγκυρα η κυβέρνηση της Τρίπολης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Αγκυρας και της Τρίπολης.


Σε συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία ελπίζει πως η πρόταση θα έχει ρόλο αποτροπής και τα μέρη θα κατανοήσουν σωστά αυτό το μήνυμα, κατά την έκφρασή του.Πρόσθεσε ότι η πρόταση θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και η Τουρκική κυβέρνηση εξουσιοδοτείται να αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη όποτε κριθεί αναγκαίο.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να παραμείνει αδιάφορη, όταν οι Λίβυοι αδελφοί της αδικούνται.
Δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο θα ανατεθούν καθήκοντα στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στο υπουργείο Αμυνας.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό ιδιωτικό κανάλΙ Εν-Τι-Βι, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Αγκυρας για την αποστολή στρατευμάτων έχει αρχίσει η διαδικασία.Θα κάμουμε, πρόσθεσε, αυτό που πρέπει.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ανέφερε τα εξής :” Η Λιβύη είναι φίλη μας, αδελφή μας. Δεν τίθεται θέμα να μείνουμε αδιάφοροι στις επιθέσεις εναντίον των πολιτών.Εφθασε επιστολή–πρόσκληση στον πρόεδρό μας, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε αδιάφοροι.Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα πράξουμε τα δέοντα”.
Σε ερώτηση αν η Τουρκία και η Ρωσία ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους στο θέμα της Λιβύης, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας απάντησε πως ”μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν καλοί δίαυλοι διαλόγου”.
Σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ανακοίνωσε πως δεν βλέπει θετικά το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι το θέμα είναι ”εθνικό”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *