Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να διενεργήσει έρευνες στην δήθεν υφαλοκρηπίδα της, χωρίς άδεια, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμμιά δραστηριότητα στην δήθεν υφαλοκρηπίδα της χωρίς την άδειά της.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, σε συνέντευξη το πρωί στο Τουρκικό ιδιωτικό κανάλι Α Χαμπέρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία αυτή στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Μπορούμε, πρόσθεσε, να διεξάγουμε σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είναι σωστό για την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσουν για το ζήτημα αυτό, όπως ένα δικαστήριο σε θέματα, που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Ενωσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, περαιτέρω, τα εξής :
” Η προστασία των εθνικών συμφερόντων μας είναι πρώτη. Κανένας δεν μπορεί να δραστηριοποιείται χωρίς την άδειά μας, στην υφαλοκρηπίδα μας.Αν το πράξει θα τον εμποδίσουμε ασφαλώς.Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση[Κυπριακή Δημοκρατία], θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου’, [Κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου]. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να συνεργασθεί με την Τουρκία.


Οι πολιτικές μας σχέσεις με την Αίγυπτο είναι κακές, ωστόσο, οι σχέσεις στον τουριστικό και τον επιχειρηματικό τομέα συνεχίζονται.Εχουμε προβλήματα με την κυβέρνηση, αλλά με τον Αιγυπτιακό λαό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.Ακριβώς, επειδή, όταν λέμε ότι είμαστε έτοιμοι σήμερα, δεν σημαίνει πως θα κάμουμε συμφωνίες με όλους την ίδια ημέρα.
Θα προσπαθήσουμε με όλες τις χώρες, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις.”
Σε ερώτηση αν μπορεί να τεθεί στην ημερήσια διάταξη θέμα για την αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ σε περίπτωση, που επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από το Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι ”και το Ιντζιρλίκ μπορεί να τεθεί και όλα μπορούν να τεθούν.”

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *