Ο Τατάρ προηγείται σε δημοσκόπηση για τις προσεχείς παράνομες προεδρικές εκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.Η πλειοψηφία υποστηρίζει λύση δύο κρατών.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ, προηγείται με 33,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.
Ακολουθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με 28,2%, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν με 19,7%, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάϊ με 10,5 %, ο πρόεδρος του Κόμματος των Εποίκων, Αναγέννηση, με 4% και ο Σερντάρ Ντενκτάς, του Δημοκρατικού Κόμματος με 3,7%.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γκιουνές, σε ερώτηση ποιον θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο, το 44, 7 % (54,6%περιλαμβανομένων των αναποφάσιστων ) των ερωτηθέντων απάντησε τον Ερσίν Τατάρ και το 37,2% (45,5 % περιλαμβανομένων των αναποφάσιστων )τον Μουσταφά Ακιντζί.
Οι αναποφάσιστοι έφθασαν το 18,15% στο σενάριο αυτό.
Ο Τατάρ φαίνεται να είναι σε θέση να κερδίσει όλους τους πιθανούς αντιπάλους του στον δεύτερο γύρο.
Ο Ακιντζί, από την άλλη, φαίνεται να χάνει από τον Τατάρ, αλλά να κερδίζει αν παραμείνει στον δεύτερο γύρο με τον Οζερσάϊ ή τον Ερχουρμάν.
Σε ερώτηση τι θα ψήφιζαν αν διεξάγονταν παράνομες βουλευτικές εκλογές, οι συμμετέχοντες απάντησαν :
Κόμμα Εθνικής Ενότητας 42,6%, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 25,3%, Κόμμα του Λαού 11,9%, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 6%, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις, 1,9% Δημοκρατικό Κόμμα 4,8%, Κόμμα Εποίκων 6,1 % και Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα 1,4%.
Σε ερώτηση τι είδους λύση θα προτείνατε για το Κυπριακό, το 78,6% απάντησε δύο χωριστά κράτη, το 16,3% ομοσπονδία με τους Ελληνοκυπρίους και το 5,3% συνομοσπονδία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εγγυήσεις της Τουρκίας, το 83,2% είπε ότι θα πρέπει να συνεχισθούν όπως είναι σήμερα, το 3,7% ότι πρέπει να ακυρωθούν, το 3,9% ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι οι εγγυητές και το 9,2% πως δεν είχε αποφασίσει για το θέμα αυτό.
Επιπρόσθετα, το 85,5% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του Τουρκικού κατοχικού στρατού, το 9,25% επιθυμεί την αποχώρηση του Τουρκικού στρατού και το 5,35% δεν αποφάσισε.
Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, το 82,65% απάντησε αρνητικά και μόνο το 13,2% απάντησε καταφατικά.
87,1% δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση του Κυπριακού.


Σε ερώτηση κατά πόσον ο Μουσταφά Ακιντζί έκαμε οποιανδήποτε παραχώρηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που τους ενόχλησε, το 60,5% απάντησε καταφατικά και το 30,9% αρνητικά.
Σε ερώτηση σε ποιο θέμα έγινε παραχώρηση και ενόχλησε, το 25,2 % απάντησε οι εγγυήσεις, το 20,6% η επιστροφή της κατεχόμενης Μόρφου, το 13% η κατάργηση του βέτο των Τουρκοκυπρίων, το 20,2% η αποχώρηση του Τουρκικού κατοχικού στρατού από το νησί και το 21% σε όλα τα θέματα.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τουρκική εταιρεία Gezici
μεταξύ 26 και 28 περασμένου μηνός με τη συμμετοχή 4,267 ατόμων, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκιουνές.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *