Πώς ο Τουρκοκυπριακός Τύπος κάλυψε την επίσκεψη δημοσιογράφων στην κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.Πληροφορίες ότι η πόλη θα ανοίξει σίγουρα.

images Famagusta αρχείο λήψης

Υπό τον τίτλο ” Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά ”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς γράφει ότι η κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε προχθές για τους εκπροσώπους του Τουρκοκυπριακού και του Τουρκικού Τύπου, ύστερα από σαράντα-πέντε χρόνια.
Κατά την επίσκεψη, οι δημοσιογράφοι συνοδεύονταν από τον Κουντρέτ Οζερσάϊ, λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, η περιοδεία των εκπροσώπων του Τύπου έγινε υπό την επίβλεψη αξιωματικών του Τουρκικού κατοχικού στρατού και περιλάμβανε το μνημείο Περτέβ Πασά, το κτίριο της Τουρκοκυπριακής λεγόμενης ” αρχής τηλεπικοινωνιών ”, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί και τις περιοχές της δημοτικής αγοράς και του ξενοδοχείου Γκόλντεν Σάντ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, απαγορεύθηκε η απευθείας μετάδοση από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και η λήψη φωτογραφιών σε περιοχές εκτός από τις προκαθορισθείσες, γράφει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει επίσης πολλές φωτογραφίες από την κατεχόμενη περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.
Υπό τον τίτλο ” Βλέπω τα Βαρώσια ύστερα από 45 χρόνια ” , η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα γράφει ότι οι δημοσιογράφοι περιόδευσαν, είδαν και τράβηξαν φωτογραφίες.
” Τα ίχνη της βαρβαρότητας είναι βαθύτερα από τις εκτιμήσεις ” σημειώνει η εφημερίδα.
Στη στήλη του χθες, ο Σενέρ Λεβέντ γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής :
” Τα Βαρώσια είναι η νέα φωλιά της λεηλασίας.Σύμφωνα με τον κύριο Κουντρέτ, θα το μετατρέψουν σε αγροτεμάχια σταδιακά. […] Γιατί νομίζετε ότι όλα τα άτομα που προέρχονται από την Τουρκία πηγαίνουν εκεί ?
Επιλέγουν ένα μέρος για αυτούς.Οπως ακριβώς επέλεξαν στην Κερύνεια, στην Καρπασία. […] Μερικοί έξυπνοι τύποι από εμάς επιδιώκουν προμήθεια.Πωλητές, κτηματομεσίτες.

images Deryneia FAMAGUSTA Map   αρχείο λήψης
Γράφοντας στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο Τσενκ Μουτλουγιακαλί αναφέρεται στις εντυπώσεις του από το τι είπε ο Οζερσάϊ και γράφει τα εξής υπό τον τίτλο ” Ποιός είναι ο οδικός χάρτης για τα Βαρώσια ? ”
” Δεν υπάρχει κανένα σαφές σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα.
Η επιθυμία είναι να πρώτα να μετατραπούν τα Βαρώσια σε μη στρατιωτική περιοχή.
Λέγεται ‘ σταδιακά’, αλλά αυτό που είδα είναι πως ο στρατός δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τα Βαρώσια.
Υπάρχει προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την ” Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών ”
Η σκέψη είναι η ακόλουθη : Αφήστε τους Ελληνοκυπρίους να έρθουν και να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών
Δεν υπάρχει απολύτως καμμιά πρόθεση όσον αφορά την επιστροφή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Εθνη.
Η φόρμουλα της Επιτροπής είναι ” η ανταλλαγή, αποζημίωση και επιστροφή”.
Ο Οζερσάϊ δεν δίδει καμμιά ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση ‘ Με το να βγάλετε τα Βαρώσια έξω από το πεδίο της στρατιωτικής περιοχής, θα ανοίξετε το δρόμο για την επιστροφή ? ‘
Το Εβκάφ δεν θα μπορέσει να πείσει ούτε και τους διαχειριστές αυτής της χώρας για τον ισχυρισμό ότι είναι ο ιδιοκτήτης των Βαρωσίων.
Ρώτησα έναν ‘επίσημο ποια από αυτά τα κτήρια κατασκευάστηκαν από το Εβκάφ ? ‘ ‘ Κανένα ‘ απάντησε.

images Akinci Foto imagesimages Tatar Ersin αρχείο λήψηςimages-ozersay-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Υπό τον τίτλο ” Ακκιντζιή, Τατάρ και Οζερσάϊ συμφωνούν :Τα Βαρώσια θα ανοίξουν ! ”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαμπερτσί γράφει ότι και οι τρεις συμφωνούν στο θέμα του ανοίγματος της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.Συμφωνούν επίσης ότι η κατεχόμενη πόλη θα πρέπει να ανοίξει για τους νόμιμους ιδιοκτήτες της και πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της επιστροφής, της ανταλλαγής ή της αποζημίωσης.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *