Αλλαγή του μοντέλου λύσης του Κυπριακού ζητεί ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.Πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

 

images occupied Nicosia images

Η Τουρκία τόνισε για ακόμη μιά φορά την ανάγκη ”ενός νέου διαφορετικού μοντέλου” για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί.
Αυτή τη φορά δήλωση έγινε από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόρ, κατά την παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Μιλώντας σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζιή, ο Μουσταφά Σεντόρ υποστήριξε ότι χρειάζονται διαφορετικά μοντέλα και νέες ιδέες για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η σπατάλη χρόνου με διαδικασίες, οι οποίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα είναι άδικες για τους Τουρκοκυπρίους.
”Πιστεύουμε”, πρόσθεσε, ”ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων δεν θα έχει νόημα σε περίπτωση, που δεν υπάρξει κοινό όραμα μεταξύ των δύο πλευρών”.

images Akinci Foto images
Απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Μουσταφά Ακκιντζιή υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να κατατεθούν στο τραπέζι ιδέες, οι οποίες ”έχουν μαγειρευθεί” στο παρελθόν και ”να δούμε ότι θα δεν μπορούσαμε να να καταλήξουμε πουθενά με αυτές τις ιδέες, όπως ακριβώς είχε συμβεί στο παρελθόν”.
Συνεχίζοντας, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε τα εξής :
”Δεν θα πρέπει να κάμουμε αυτό το λάθος.Το λέω αυτό, επειδή το έχετε αναφέρει.[…] Αυτά είναι πράγματα που έχουν δοκιμασθεί.
Αυτό θα μας βάλει σε κάποια αδιέξοδα και στην ενοχοποίηση [της πλευράς μας].Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα αυτά.Θα πρέπει να υπολογίζουμε καλά κάθε βήμα, που κάμνουμε.
Μερικές φορές μπορεί να ειπωθούν κάποια πράγματα, τα οποία ακούονται ευχάριστα, αλλά όταν εξετάσεις το περιεχόμενό τους, εμφανίζονται άλλα πράγματα.
Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά παίζει παιγνίδι και χρησιμοποιεί αυτό το παιγνίδι προς την κατεύθυνση της συνέχισης του Status quo, της σημερινής τάξης πραγμάτων.
Πάντοτε υπεδείκνυα αυτό τον κίνδυνο και είναι καθήκον μου να το κάμνω και από τώρα και στο εξής”.

images Cyprus MAP EEZ ExxonMobil images
Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, ο Μουσταφά Ακκιντζιή αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, επανέλαβε τη θέση των Τουρκοκυπρίων ότι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους αυτούς και ισχυρίστηκε ότι [οι Τουρκοκύπριοι] έδειξαν τον ”δρόμο της λογικής” στο θέμα αυτό.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να κατατεθούν ιδέες με τις οποίες όλοι θα κερδίσουν και η Ανατολική Μεσόγειος δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης και έντασης.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν από το θέμα των υδρογονανθράκων.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *