Μόνο ένα πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχει, αυτό της τριακοστής Ιουνίου του 2017, ισχυρίζεται ο Μπαρίς Μπουρτζιού. Απάντηση από Πρόδρομο Προδρόμου.

images-baris-burcu-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο εκπρόσωπος του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μπαρίς Μπουρτζιού, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο παρουσιάστηκε στις δύο πλευρές στις τριάντα Ιουνίου του 2017.
Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, σε γραπτή δήλωση, ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε ότι εδώ και ημέρες παρακολουθούν στην Ελληνική Κυπριακή πλευρά μιά ”άνευ σημασίας” συζήτηση κατά πόσον υπάρχουν ή όχι δύο έγγραφα, ένα που κατατέθηκε στις τριάντα Ιουνίου και άλλο που κατατέθηκε στις τέσσερις Ιουλίου.
”Ολοι γνωρίζουν, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών”, όπως ισχυρίστηκε, ”ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε στις τέσσερις Ιουλίου”.
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού υποστήριξε ότι το μοναδικό πλαίσιο Γκουτέρες είναι ημερομηνίας τριάντα Ιουνίου του 2017, και όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε δηλώσει παλαιότερα, σημείωσε, αν αυτό το πλαίσιο θα διαδραματίσει ρόλο από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνει χωρίς να αλλοιωθεί και να διαστρεβλωθεί.Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, είπε, αναφέρθηκε στην τετάρτη Ιουλίου, και ισχυρίστηκε ότι εκείνη την ημερομηνία δεν έγινε καμμιά συνάντηση ηγετών.
”Στη συγκεκριμένη ημερομηνία ούτε και στη συνάντηση των διαπραγματευτών δεν υπήρξε κάποια κοινή αντίληψη. Γι’ αυτό το να αρχίζεις από μια συνάντηση, που δεν πέτυχε καμμιά συμφωνία, προσπαθώντας να την παρουσιάσεις ως ‘διασαφηνιστικό πλαίσιο Γκουτέρες’ είναι κάτι μάταιο”, όπως ανέφερε.

images Geneva Guterres Ana Akinc Swiss synecheia-me-technokrates-poioi-tha-metechoun-stin-omada
Τέτοιες άτοπες, κατά την έκφρασή του, συζητήσεις της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού.
Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, συνέχισε, πρέπει να τ’ αφήσει αυτά και να διασαφηνίσει πλέον το όραμά της για το μέλλον της Κύπρου.
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσέρχεται στη συνάντηση της εικοστής -έκτης Φεβρουαρίου με ειλικρινή και εποικοδομητική πρόθεση να ακούσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκεκριμενοποιεί και να συμπληρώνει την έννοια της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας στην οποία έχει αναφερθεί αλλά και άλλες ιδέες του, εάν έχει.

images Prodromos Prodromou αρχείο λήψης

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπουρτζιού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς είναι πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν από εκεί που διακόπηκαν, επομένως, σημείωσε, το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα πολύ ουσιαστικό μέρος των όρων αναφοράς.
Δηλαδή, πρόσθεσε, οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε προφορικά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις τριάντα Ιουνίου του 2017 και όχι η απόδοση του πλαισίου μέσα από σημειώσεις οποιουδήποτε άλλου ούτε βεβαίως η μια σελίδα την οποίαν κάποιοι κυκλοφορούν και αποτελεί σημειώσεις, που παρουσιάστηκαν στις 2 Ιουλίου του 2017.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε επίσης ότι αυτό, που πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς είναι αυτή καθαυτή, αυτούσια, η εισήγηση του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τελικά διευκρινίστηκε με δικά του σχόλια στις τέσσερις Ιουλίου του 2017.
Είναι σημαντικό, ανέφερε, ότι με τις δηλώσεις Μπουρτζιού επιβεβαιώνεται πως στις τέσσερις Ιουλίου υπήρξε σύσκεψη.
Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας, είπε, σε αυτή τη σύσκεψη, διότι ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε μετέφερε τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στον τέως Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *