Απειλές Οζερσάϊ για γεώτρηση στην περιοχή του τεμαχίου δέκα της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκική TRAO, αν η Κυπριακή Δημοκρατία διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο αυτό.

images Ozersay 2 Alone   ozersay_52fb863d

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάϊ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκική πλευρά ουδέποτε πήρε και ουδέποτε θα πάρει μέτρα, που θα ”θερμαίνουν” τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Σι-Εν-Εν Τούρκ, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να χρησιμοποιούν τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Κύπρου.
Είπε επίσης ότι το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία παρακολουθούν τις εξελίξεις και λαμβάνουν ορισμένα μέτρα.
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως για όσο η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει να παίρνει μονομερή, κατά την έκφρασή του, μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να παίρνει μερικά μέτρα, τα οποία θα εξισορροπήσουν τα μέτρα των Ελληνοκυπρίων.
”Αυτά”, πρόσθεσε, ”παρακολουθούνται και αξιολογούνται στενά με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας και παίρνουμε τα μέτρα μας”.
Ολα αυτά, όμως, δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούν να ανακοινωθούν δημοσίως, σημείωσε.

images Cyprus EEZ NEW N DMv2GZnWAAAe3pl
Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο δέκα της Κυπριακής ΑΟΖ, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, είπε προκλητικά πως αν αυτό συμβεί, η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει επίσης σε γεώτρηση στην ίδια περιοχή στο πλαίσιο της λεγόμενης άδειας, που παραχώρησε στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TRAO).
Η ”Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”, είπε, θα διενεργήσει αυτή τη γεώτρηση μέσω της εταιρείας αυτής.
”Στόχος μας”, σημείωσε, ”είναι η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τόσο της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου’ όσο και της Τουρκίας”.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>