Οι λεγόμενοι δήμαρχοι του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας ζητούν το άνοιγμα του ”οδοφράγματος της πύλης Αμμοχώστου”.

images occupied Nicosia  αρχείο λήψης

Οι λεγόμενοι δήμαρχοι γύρω από την Πύλη της Αμμοχώστου, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ζητούν το άνοιγμα του ”οδοφράγματος της Λευκωσίας”.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, οι ”δήμαρχοι” υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα αυτό θα επιλύσει το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με τις μεγάλες ουρές αυτοκινήτων στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, ως αποτέλεσμα της μαζικής μετάβασης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα για ψώνια, λόγω της πτώσης της τιμής της Τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων.
Οπως γράφει η Κίπρις, οι λεγόμενοι δήμαρχοι Γενί Τσάμι και Τσαγκλαγιάν δήλωσαν ότι το άνοιγμα του ”οδοφράγματος της Αμμοχώστου” θα φέρει ζωή στη Λευκωσία προς όφελος όλων.
Δήλωσαν επίσης ότι το σημείο αυτό ήταν ανοικτό πριν από το 1974 και ήταν από τις βασικές εισόδους στη Λευκωσία.

images Famagusta Gate n πυλη-αμμοχωστου-3
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Μηχανή του Χρόνου, η Πύλη Αμμοχώστου ήταν μιά από τις τρεις κύριες πύλες για την είσοδο στη Λευκωσία και την έξοδο από αυτήν, που ήταν κλεισμένη μέσα στα ενετικά τείχη.
Ηταν η πιο σημαντική Πύλη της εποχής, αφού οδηγούσε στο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Ηταν γνωστή και ως Πύλη Τζουλιάνα, προς τιμήν του αρχιτέκτονα Τζιούλιο Σαβορνιάνο, ο οποίος σχεδίασε τα τείχη της πόλης τον δέκατο-έκτο αιώνα.
Κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας, την Πύλη επιτρεπόταν να διασχίσουν οι Οθωμανοί έφιπποι, αλλά οι Κύπριοι και οι ξένοι μόνο πεζοί.

images Famagusta Gate 2 Πύλη-Αμμοχώστου-1930.
Σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων του Δήμου Λευκωσίας.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων,  Ιστοσελίδα Μηχανή του Χρόνου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>