Υποβάθμιση της Τουρκικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s, λόγω της κατρακύλας της αξίας της Τουρκικής λίρας.

images Antalya Cyprus MAP images

 

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν την οικονομία της Τουρκίας, λόγω της αστάθειας της λίρας και της ύφεσης που προβλέπουν ότι θα την πλήξουν για το 20019.
Σύμφωναμε την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε ”Βήτα” από ”Βήτα Βήτα πλήν”, διατηρώντας σταθερή την προοπτική της χώρας.
Επιβεβαίωσε επίσης τη βραχυπρόθεσμη εξωτερική και εσωτερική πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε ”Βήτα”.
Σύμφωνα με τον Standard Poor’s η υποβάθμιση της οικονομίας της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις αναλυτών για ύφεση το 2019, αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Επισημαίνει, εξάλλου, ότι η αποδυνάμωση της Τουρκικής λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις Τουρκικές τράπεζες.

images Turkey Lira N αρχείο λήψης
Από πλευράς του, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε Ba3 από Ba2 και ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της ”αρνητική”.
Σε ανακοίνωση, ο οίκος Moody’s αναφέρει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί αν οι Τουρκικές αρχές παρουσιάσουν συγκροτημένο και αποτελεσματικό οικονομικό πρόγραμμα βραχυπρόθεσμα, το οποίο να προνοεί αυστηρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομίας, οδηγώντας στη μείωση του πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς επίσης στη μείωση του μεγέθους του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι σημαντική εξωτερική οικονομική στήριξη θα μπορούσε πιθανώς να λειτουργήσει ως υποστηρικτικός παράγοντας στην πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>