Αυξήθηκαν οι φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας του ψευδοκράτους, λόγω της συνεχιζόμενης κατρακύλας της αξίας της Τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων.

images occupied Nicosia images

Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, έχουν αυξηθεί οι φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας μετά την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας έναντι της στερλίνας.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, οι φόβοι, που εξέφρασε το Τουρκοκυπριακό λεγόμενο Εμπορικό Επιμελητήριο έγιναν πραγματικότητα, αφού η αξία της στερλίνας έφθασε τις οκτώ κόμμα δύο (8,2) Τουρκικές λίρες.
Σημειώνοντας ότι η τιμή αυτή θεωρείται κρίσιμο σημείο, η εφημερίδα γράφει πως στα κατεχόμενα, επιχειρηματίες, εμπορευόμενοι και καταναλωτές έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και δεν γνωρίζουν πώς θα πληρώσουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με την Κίπρις, η αύξηση της αξίας όχι μόνο της στερλίνας, αλλά και του δολαρίου και του ευρώ έναντι της Τουρκικής λίρας έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις, αφού χθες ένα δολάριο ανταλλασσόταν με έξι κόμμα τέσσερις (6,4) Τουρκικές λίρες και ένα ευρώ με επτά κόμμα τρεις (7,3) Τουρκικές λίρες.
Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού λεγόμενου Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουργούτ Ντενίζ, εξέφρασε την άποψη πως η συνεχής ενίσχυση της τιμής των ξένων νομισμάτων απέναντι στην Τουρκική λίρα αποτελεί καταστροφή για τις μικρές οικονομίες, όπως αυτή του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

images Turkish Lira NNN 5b0520645d1c2e1194a3a01a
Αν η αξία των ξένων νομισμάτων φθάσει τις επτάμισυ Τουρκικές λίρες, πρόσθεσε, αυτό θα είναι καταστροφικό για την οικονομία του ψευδοκράτους.
Σε δηλώσεις στην Κίπρις, οι Τουρκοκύπριοι οικονομολόγοι Ζεκί Μπεσικτεπελί και Οκάν Σαφακλί προειδοποίησαν ότι η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας απέναντι στα ξένα νομίσματα θα συνεχισθεί.
Ο Ζεκί Μπεσικτεπελί εξέφρασε την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ, οι μισθοί πρέπει να πληρώνονται σε ξένο νόμισμα ή η Τουρκία θα πρέπει να καλύψει το έλλειμμα από τον πληθωρισμό.
Αν αυτό δεν συμβεί, προειδοποίησε, η οικονομία θα καταρρεύσει.
Ο Οκάν Σαφακλί δήλωσε ότι η αύξηση της αξίας των ξένων νομισμάτων έναντι της Τουρκικής λίρας δεν μπορεί να παρεμποδισθεί, αλλά μπορούν να ληφθούν μέτρα σε σχέση με τις επιπτώσεις αυτής της αύξησης στους καταναλωτές.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων,  Κίπρις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>