Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία υπό το βάρος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις μαζικές συλλήψεις Γκιουλενιστών.Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

images Turkey Elections 2018 thumbs_b_c_56a6cc48ef861f917d88d59fe1e4e9d4

Στη σκιά της συνεχιζόμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των μαζικών συλλήψεων υποστηρικτών του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν, διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Δικαίωμα ψήφου έχουν 56.3 εκατομμύρια άτομα στις ογδόντα-μία εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας.
Οι κάλπες άνοιξαν στις οκτώ το πρωί, τοπική ώρα, και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα.
Λειτουργούν 180,065 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την Τουρκία.
Οι νέοι ψηφοφόροι είναι περίπου 1,650,000.
Τα αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις έντεκα το βράδυ.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις άφησαν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Την προεδρία της Τουρκίας επαναδιεκδικεί ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος αυτή τη φορά είναι υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.
Την προεδρία διεκδικούν επίσης ο Μουχαρέμ Ιντζέ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Μεράλ Ακσενέρ του κεντροδεξιού Καλού Κόμματος, ο Τεμέλ Καραμολάογλου του συντηρητικού Κόμματος της Ευτυχίας, ο Ντογού Περινσέκ του Πατριωτικού Κόμματος και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών.

images Erdogan Voting 5b2f7b0d5379ff2cf0a7ee37
Ο πρόεδρος Ερντογαν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κωνσταντινούπολη και όπως δήλωσε αργότερα, η προσέλευση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι καλή, αφού, σημείωσε, έχει ξεπεράσει το πενήντα τοις εκατόν.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι με τις σημερινές εκλογές θα επέλθει δημοκρατική επανάσταση.
Ο βασικός ανθυποψήφιός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ψήφισε στη βορειοδυτική επαρχία Γιάλοβα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μουχαρέμ Ιντζέ ευχήθηκε να γίνει το καλύτερο για τον λαό και την Τουρκία.
Δήλωσε επίσης ότι θα μεταβεί στην Αγκυρα, στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών, απ’ όπου θα παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία για να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα κοιμηθεί έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

images IceTurkey 5b2f73e45379ff2cf0a7ecd8
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες να προστατεύσουν τις κάλπες σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες υπήρξαν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς πολιτών από στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς και παρατυπίες σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.
Την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν τετρακόσιοι-δεκαπέντε παρατηρητές από οκτώ διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ.Στην αποστολή του ΟΑΣΕ, συμμετέχουν και η Κύπρια βουλευτίνα Ειρήνη Χαραλαμπίδου καθώς και ο Κύπριος βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, Ρώϋτερ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>