Στις κάλπες αύριο οι Τούρκοι.Εκλέγουν νέο πρόεδρο Δημοκρατίας και νέα Εθνοσυνέλευση.

images Turkey MAP    αρχείο λήψης
Στην Τουρκία, πενήντα-έξι εκατομμύρια τριακόσιες-είκοσι-τρεις χιλιάδες εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσέρχονται αύριο στις κάλπες για εκλογή νέου προέδρου της χώρας και νέας Εθνοσυνέλευσης.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις εννέα το πρωί, τοπική ώρα, και θα ολοκληρωθεί στις πέντε το απόγευμα.
Σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργήσουν εκατόν-ογδόντα χιλιάδες εξήντα-πέντε εκλογικά κέντρα.
Οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσίαση της ταυτότητάς τους ή οποιουδήποτε άλλου επισήμου εγγράφου, που θα καταδεικνύει την ταυτότητά τους.
Θα χρησιμοποιήσουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για την ανάδειξη προέδρου και ένα για την εκλογή βουλευτών.
Σύμφωνα με το Ανατολή, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα αρχίσει πρώτα η καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές.
Από τις επτά έως τις δεκαεννέα Ιουνίου, σχεδόν ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες Τούρκοι ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, όπου ζουν.

images Turkey Elections 2018 thumbs_b_c_56a6cc48ef861f917d88d59fe1e4e9d4
Την προεδρία της Τουρκίας διεκδικεί και πάλι ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας, των Κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και Εθνικιστικής Δράσης.
Τη διεκδικούν επίσης ο Μουχαρέμ Ιντζέ υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος, ο Τεμέλ Καραμολλάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας και ο Ντουγού Περιντσέκ του Πατριωτικού Κόμματος.
Στις βουλευτικές εκλογές κατέρχονται υποψήφιοι από οκτώ κόμματα.Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, το Κόμμα Ελεύθερη Αιτία, το νεοσυσταθέν Καλό Κόμμα, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και το Πατριωτικό Κόμμα.
Για πρώτη φορά, σημειώνει το Ανατολή, τα κόμματα κατέρχονται στις εκλογές σχηματίζοντας συμμαχίες.

images Turkish Parliament  images
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης σχημάτισαν τη Λαϊκή Συμμαχία, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα της Ευτυχίας και το Κόμμα Ελεύθερη Αιτία σχημάτισαν την Εθνική Συμμαχία.
Στις βουλευτικές εκλογές, ένα κόμμα για να εξασφαλίσει έδρα στην Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εξασφαλίσει το δέκα τοις εκατόν των ψήφων σε ολόκληρη την Τουρκία.
Τώρα, συνασπισμός κομμάτων θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του δέκα τοις εκατόν προκειμένου τα κόμματα, που συμμετέχουν σε αυτόν, να διεκδικήσουν έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά με βάση δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις.

images Erdogan N αρχείο λήψης
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Σονάρ, ο Ταγίπ Ερντογαν εξασφαλίζει ποσοστό 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%.
Και στον δεύτερο γύρο προβλέπει ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ πιθανόν να είναι ο νικητής.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Κόντα, προβλέπει ότι ο Ταγίπ Ερντογαν επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 51,9%.
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ εξασφαλίζει 28% και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%.
Για τις βουλευτικές εκλογές η δημοσκόπηση δίδει στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 45,5%, στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 26,1%, στο φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών 11,6%, στο Καλό Κόμμα 8,5%, και στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 7,3%.

images Muharrem Ince Turk Elections thumbs_b_c_618a542accb2b6a0216f3bed7c6c1165
Η Τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, που ανήκει στην αντιπολίτευση, δημοσίευσε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Ακάμ, σύμφωνα με την οποία ο Ταγίπ Ερντογαν αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό 44.5% και δεν επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο.
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ 28.3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13.5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11.5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>