Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σχολίασαν θετικά την ”απόφαση της Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών” για επιστροφή της περιουσίας Ελληνοκυπρίου στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου.Οι Τουρκοκύπριοι ”κάτοικοι” αντιτίθενται στην ανέγερση οικίας στην περιουσία του.

images Lapithos Karavas MAP  images
Υπό τον τίτλο ”Δεν υπάρχει πρόβλημα”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντιγιαλόγ γράφει ότι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σχολίασαν την απόφαση της παράνομης Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών για την επιστροφή της περιουσίας του Ελληνοκύπριου Νικόλα Σκουρίδη στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου.
Ο Ερσίν Τατάρ, λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμμιά επίπτωση από την απόφαση τώρα, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες, κατά την έκφρασή του, τού ”λαού”.Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμμιά αντίρρηση για τον Νικόλα Σκουρίδη να ζήσει στο Τουρκικό τμήμα, όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά δεν τάσσεται υπέρ της επιστροφής χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στον Βορρά, κατά την έκφρασή του.
Ο Φερντί Σαμπίτ Σογέρ, πρώην λεγόμενος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να αντιδρούν στην απόφαση αυτή, αλλά να επιδείξουν ανοχή.
Ο Χουσείν Αγκολεμλί, λεγόμενος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε ότι μόνο λίγοι Ελληνοκύπριοι θα θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στο ”Βορρά”.
Δεν πιστεύω, πρόσθεσε, οι νέοι να έρθουν εδώ.

images Skourides Larnakas Lapithou cache_728x3000_Analog_medium_534523_1717845_162018
Για το ίδιο θεμα, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Today στην πρώτη της σελίδα υπό τον τίτλο ”Οι Τουρκοκύπριοι αντιτίθενται στην ανέγερση από τον Ελληνοκύπριο οικίας στην προ του 1974 περιουσία του”, γράφει ότι ”κάτοικοι” του κατεχόμενου χωριού Λάρνακα της Λαπήθου δήλωσαν ότι θα υποβάλουν αίτηση για να σταματήσουν τον ηλικιωμένο Ελληνοκύπριο να ανεγείρει οικία στην ”προ του 1974 περιουσία του”, να μην επιστραφεί σε αυτόν η περιουσία του με διευθέτηση μέσω της ”Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών” και θα αντιταχθούν στην ανέγερση οικίας, σε οποιονδήποτε και αν ανήκει η περιουσία.
Γράφει επίσης ότι η λεγόμενη αστυνομία κλήθηκε να καθησυχάσει τους ”κατοίκους” του κατεχόμενου χωριού, που αντέδρασαν έντονα την περασμένη Παρασκευή, όταν εκσκαφείς μπήκαν για να αρχίσουν τις εργασίες για την ανέγερση της οικίας του Νικόλα Σκουρίδη, ”το σπίτι του ονείρου του”, σε οικόπεδο όπου βρίσκεται το οικογενειακό του σπίτι.
Η εφημερίδα γράφει ότι ο Νικόλας Σκουρίδης, 78 ετών, που ήταν μέλος της ΕΟΚΑ, δεν ήταν παρών την περασμένη Παρασκευή.
Η λεγόμενη κοινοτάρχις του κατεχόμενου Λάρνακα της Λαπήθου Χατίτς Μπεσικτέπελι, η οποία κατάγεται από την Πάφο, δήλωσε στην Cyprus Today ότι η γη γειτονεύει με νεόκτιστο σπίτι και υπάρχει επίσης χωματόδρομος που περνά μέσα από άλλες περιουσίες.
Τοποθέτησαν, πρόσθεσε, πασσάλους για την κατασκευή μεγάλου σπιτιού, το οποίο θα πλησιάσει σχεδόν γειτονικό σπίτι και θα πάρει εντελώς τον χωματόδρομο.

images Occupied Cyprus RED images
Αυτό, συνέχισε, εξόργισε τους ”κατοίκους”, το σπίτι κτίζεται λανθασμένα και οι ”αρχές” φέρουν ευθύνη.
Η Χατίτς Μπεσικτέπελι είπε ότι η διαμαρτυρία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες, επειδή δεν υπάρχει ”οικοδομική άδεια”.
Οι αντιδράσεις των ”κατοίκων”, πρόσθεσε, δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι στρέφονται εναντίον των Ελληνοκυπρίων.Το ίδιο, ισχυρίστηκε, θα συνέβαινε αν το άτομο ήταν Τούρκος και έκαμνε το ίδιο πράγμα.
Ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λαπήθου, που ήταν παρών, επιβεβαίωσε ότι η κατασκευή σταμάτησε, επειδή δεν υπήρχε ”άδεια οικοδομής”.
Η αίτηση, σημείωσε, έχει υποβληθεί και ακολουθείται η λεγόμενη διαδικασία.

ΓΤΠ:Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>