Νέες παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου, χθες, στο Αιγαίο από τους Τούρκους.

images-aegean-map-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82images-turkey-fighter-aeropla-aegean-images
Οι Τούρκοι προχώρησαν χθες σε δεκαεννέα παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο, μετά το επεισόδιο, που σημειώθηκε με την Κανονιοφόρο ”Αρματωλός” και το Τουρκικό εμπορικό πλοίο Καρματέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, οι παραβιάσεις έγιναν από δύο Τουρκικά μαχητικά F-16 και τρία κατασκοπευτικά τύπου CN-235.
Σημειώθηκαν, επίσης, πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, εξάλλου, ότι τα δύο Τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.
Ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα Τουρκικά πολεμικά, ενώ σε μιά περίπτωση έγινε εμπλοκή, η οποία εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

images-aegean-islands-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Νωρίτερα, Τουρκικό εμπορικό σκάφος με την επωνυμία ”Καρματέ” ”ακούμπησε” την κανονιοφόρο ”Αρματωλό” ανοικτά της Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το Τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο, που εκτελούσε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης και με ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου. Αμέσως μετά έπλευσε με ταχύτητα προς τις ακτές της Τουρκίας χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις της κανονιοφόρου.
Δεν υπήρξαν τραυματίες και δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στην κανονιοφόρο.
Στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα αξιολογούν το επεισόδιο ως ύποπτο και σοβαρό.

images Armatolos Aegean armatolos-kanonioforos-7080
Σύμφωνα με το Απέ, η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε όλα όσα προβλέπονται για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.
Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αναφέρεται πως  η κανονιοφόρος Αρματωλός συμμετείχε σε προγραμματισμένη περιπολία, στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση ”Aegean Activity”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.Για το συμβάν ενημερώθηκαν οι οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>