Ομαλά συνεχίζεται η ροή αργού πετρελαίου από τις Κουρδικές περιοχές του Ιρακ προς το λιμάνι Τσειχάν, στη νότια Τουρκία, για εξαγωγή.

 

images Kurdistan oil field    thCAUZ4DTBΚανονικά συνεχίζεται η ροή αργού πετρελαίου από το Κουρδιστάν, στο βόρεο Ιρακ, προς το λιμάνι Τσειχάν, στη νότια Τουρκία, μετά τη συμφωνία Αγκυρας και Αρμπίλ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.
Το πετρέλαιο μεταφέρεται μέσω νέου αγωγού που έχει κατασκευασθεί.
Στην αρχή θα μεταφέρονται περίπου τριακόσιες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και αργότερα θα αυξηθούν σε τετρακόσιες χιλιάδες.
Το Κουρδιστάν θα μπορεί να εξαγάγει περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Πετρελαίου Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι το πετρέλαιο αποθηκεύεται σε δεξαμενές και μόλις η Ιρακινή κυβέρνηση δώσει τη συγκατάθεσή της θα αρχίσει η εξαγωγή του στις διεθνείς αγορές.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός Ιανουαρίου θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία.
Τον περασμένο χρόνο η Αγκυρα και το Ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψαν συμφωνία για εξαγωγή του πετρελαίου, που παράγει η ημιαυτόνομη περιοχή στις διεθνείς αγορές, μέσω της Τουρκίας.
Η συμφωνία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία διεκδικεί την αποκλειστική διαχείριση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Κουρδιστάν.
Η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες του Κουρδιστάν για απευθείας εξαγωγές του πετρελαίου του μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση του Ιρακ.Ωστόσο η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι σέβεται τις ευαισθησίες του Ιρακ για την εδαφική ακεραιότητά του και υποστήριξε πως η αύξηση των εσόδων από την πώληση πετρελαίου θα βοηθήσει ολόκληρη τη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *