Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογαν.

images Erdogan Poli speak     ca2f178511ae43721bafd190b8669aaf-jpg20131108220958
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και την προσπάθεια για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση κατά το 2014.
Η δέσμευση περιέχεται σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τούρκου πρωθυπουργού στο οποίο κυριάρχησαν οι έντονες αντιδράσεις του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί και στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε ότι την ώρα, που οι προσπάθειες για εγκαθίδρυση ενός συστήματος κηδεμονίας αποδυναμώνονται, η βούληση της Τουρκίας για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ισχυροποιείται.
Το 2014, σημείωσε, θα είναι έτος κατά το οποίο οι συνομιλίες για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση και οι μεταρρυθμίσεις για εκδημοκρατισμό της χώρας θα επιταχυνθούν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των οργανωτών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αφορμή την απόφαση για ανάπλαση του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και των υποκινητών, όπως υποστήριξε, του σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο έχει συγκλονίσει την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Τουρκίας.
Ισχυρίστηκε ότι τα γεγονότα αυτά αποτελούν συνωμοσία ξένων με στόχο την αποδυνάμωση της Τουρκίας και την αναστολή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Τόσο οι διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί όσο και οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ευρωπαικής Ενωσης.

images Turkey Eu    thCA6R3C8K

Αξιωματούχοι των 28 επέκριναν την κυβέρνηση Ερντογαν για τη στάση που τήρησε και την κάλεσαν να τερματίσει την υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών για το πάρκο Γκεζί και την παρέμβασή της στη δικαιοσύνη για τις έρευνες σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς.
Οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις αναμένεται να αποκτήσουν νέα δυναμική τις πρώτες εβδομάδες του 2014 με προγραμματιζόμενες επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αγκυρα και Τούρκων επισήμων σε μεγάλες Ευρωπαικές πρωτεύουσες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στα μέσα τρέχοντος μηνός, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Αγκυρα.
Ο πρόεδρος Ολάντ θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος, που θα επισκεφθεί την Τουρκία ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες, αν τελικά πραγματοποιηθεί, όπως έχει προγραμματισθεί.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, και οι δύο επισκέψεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

1 thought on “Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογαν.

 1. A.Apostolou

  I read your articles for the 1/1/2014 very interesting news. If the 300,000 Greeks Cypriots living in UK know how to get in your blog,they will be very pleased to read these news. A.A

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *