Προειδοποίηση Ερντογαν ότι η Τουρκία θα συντρίψει όποιον αντιτίθεται στον ”αγώνα” της εναντίον των Κούρδων.Καταδικάζει την Τουρκική εισβολή στη Συρία ο Ασσαντ.

images-erdogan-n-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα τελειώσει, κατά την έκφρασή του, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας και το Κουρδικό Συριακό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης, έως ότου δεν μείνει τίποτε.
Η Τουρκία, είπε προκλητικά, θα συντρίψει όποιον απειλεί τον ”εθνικό” της αγώνα.
Μιλούσε στην Προύσα, σε συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μετά την εισβολή Τουρκικών στρατευμάτων στην πόλη Αφρίν, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, που ελέγχεται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας.
Η εισβολή, την οποία η Αγκυρα αποκάλεσε επιχείρηση κλάδου ελαίας, άρχισε χθες το απόγευμα και συνεχίζεται.
Ο πρόεδρος Ερντογαν απευθυνόμενος στους Κούρδους της Συρίας τους είπε ότι δεν μπορούν να βασιστούν στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για να νικήσουν την Τουρκία.
Διατύπωσε επίσης την απειλή ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της Τουρκικής επιχείρησης στη Συρία, όπως αποκάλεσε την εισβολή στη χώρα, θα πληρώσει το τίμημα, κατά την έκφρασή του.
Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, οι Τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα οχήματα, ειδικές δυνάμεις και συντάγματα πεζικού, έχουν προχωρήσει πέντε χιλιόμετρα εντός της Αφρίν.

images Turkey Syria Afrin Map αρχείο λήψης
Νωρίτερα, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι Τουρκικά μαχητικά και μονάδες του Τουρκικού πυροβολικού έπληξαν εκατόν-πενήντα-τρεις θέσεις των Κούρδων της Συρίας και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος καθώς και θέσεις του Ισλαμικού κράτους.
Η ”επιχείρηση”, όπως ανέφερε το Τουρκικό Επιτελείο συνεχίζεται όπως προγραμματίστηκε για δεύτερη ημέρα.
Πρόβαλε, εξάλλου, τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι η ”επιχείρηση” διεξάγεται με βάση τα δικαιώματα της Τουρκίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για αυτοάμυνα και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι καταστράφηκαν μόνο θέσεις τρομοκρατών, όπως αποκάλεσε τους Κούρδους της Συρίας.

images Assad Flag Syria   images
Στη Δαμασκό, ο Σύρος πρόεδρος Μπασιάρ αλ-Ασσαντ καταδίκασε την επίθεση εναντίον των Κούρδων, λέγοντας ότι αποτελεί μέρος της υποστήριξης της Αγκυρας προς εξτρεμιστικές ομάδες.
Σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων Σάνα, ο πρόεδρος Ασσαντ χαρακτήρισε κτηνώδη την Τουρκική επιδρομή στην Αφρίν, η οποία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχωρισθεί από την πολιτική της Αγκυρας από την πρώτη ημέρα της Συριακής κρίσης.
Από το 2011, που άρχισε η κρίση, η Συρία επικρίνει την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Ασσαντ και χρηματοδοτεί ομάδες των Τζιχαντιστών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *