Με προκλητική ομιλία στην Κομοτηνή ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογαν.Ζητεί εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τη Μουσουλμανική μειονότητα και εγείρει και πάλι θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

images Erdogan Komotini images

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν, ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ελλάδα με ακόμη μια προκλητική ομιλία τη φορά αυτή στην Κομοτηνή ενώπιον της Μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Ηγειρε και πάλι θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης και διερωτήθηκε γιατί συμμετέχουν στη συνθήκη η Ιαπωνία και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Βρετανία.
Από τη μια πλευρά του Αιγαίου, σημείωσε, είναι η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα.Στη συνθήκη της Λωζάνης συμμετείχαν έντεκα χώρες και διερωτήθηκε προκλητικά τι δουλειά έχουν οι χώρες αυτές.
Ο πρόεδρος Ερντογαν είπε ότι η Τουρκία λέει τώρα πως πέρασαν ενενήντα-τέσσερα χρόνια από τότε και θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της Συνθήκης.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία επιθυμεί όπως η Μουσουλμανική μειονότητα επωφεληθεί με κάθε τρόπο από τη Συνθήκη της Λωζάνης ”στο πλαίσιο της αντίληψης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και των Οικουμενικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, αναμένει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΕΔΑΔ.
Με βάση απόφαση του ΕΔΑΔ το 2008, είπε, οι Τούρκοι, όπως αποκάλεσε τους Μουσουλμάνους, της Δυτικής Θράκης έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη λέξη ”Τούρκος”, κάτι που απαγορεύεται σημείωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συζήτησε τα προβλήματα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης τόσο με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και με τον Ελληνα πρωθυπουργό .

images Thraki MAP images
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η λύση των προβλημάτων της Μουσουλμανικής μειονότητας θα διευκολύνει ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να προσεγγίσουν η μία την άλλη.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία έκαμε ”πολύ σημαντικά βήματα” για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζουν τις εργασίες ώστε να αυξηθεί η ποιότητα ζωής τους.
Η Αγκυρα, συνέχισε, έχει δικαίωμα να περιμένει παρόμοια προσέγγιση και από την Ελλάδα.
Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκλογή του μουφτή στη Δυτική Θράκη.
Με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ο μουφτής δεν διορίζεται, αλλά εκλέγεται.
Και στην Τουρκία, πρόσθεσε, οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν διορίζονται, αλλά εκλέγονται, και έδωσε το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο.
images Treaty of Lausanne αρχείο λήψης

Ο Ταγίπ Ερντογαν ανέφερε ότι με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης για να αναχωρήσει από την Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρειάζεται άδεια από το νομάρχη, αλλά, πρόσθεσε, αυτό δεν το εφαρμόζει η Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Κάποια πράγματα, όπως είπε, πρέπει να τα ξεπεράσουμε και υπάρχουν πολλά, που έμειναν στην ιστορία και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό, που ζητεί η Τουρκία από την Ελλάδα είναι να μην θέλει να αφομοιώσει τους ”ομογενείς” στη Δυτική Θράκη.
”Αλλο η ενσωμάτωση”, κατέληξε, και ”άλλο η αφομοίωση”.

images Pavlopoulos Erdogan Meeting kavgaa

Απαντήσεις στους ισχυρισμούς Ερντογαν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, έδωσαν τόσο ο πρόεδρος Παυλόπουλος όσο και ο πρωθυπουργός Τσίπρας, τονίζοντας ότι η επικαιροποίηση της Συνθήκης αυτής είναι αδιαπραγμάτευτη και πως προστατεύονται τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>