Δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη ότι οι Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις μετέφεραν λείψανα Ελληνοκυπρίων, που δολοφονήθηκαν στην κατεχόμενη Ασσια, στο κατεχόμενο Δίκωμο.Ισχυρισμοί Γκουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ.

images Missing Persons Assia αρχείο λήψηςimages Mesaoria Map     αρχείο λήψης

Η εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Γκουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ, δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως κατά την περίοδο 1995-96, τα λείψανα των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Ασσια [στη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο] μεταφέρθηκαν σε σκυβαλότοπο, στο κατεχόμενο Δίκωμο.
Η μέθοδος, που θα ακολουθηθεί για το εντοπισμό των λειψάνων αυτών, πρόσθεσε, θα αποφασισθεί ύστερα από επιστημονική μελέτη.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, η Κουτσιούκ, όταν κλήθηκε από το παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ να σχολιάσει πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στον Ελληνοκυπριακό Τύπο ότι λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στην κατεχόμενη Ασσια μετακινήθηκαν από τον Τουρκικό κατοχικό στρατό, απάντησε πως δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη για αυτό το θέμα.
Ισχυρίστηκε ότι η μετακίνηση λειψάνων αγνοουμένων δεν είναι κάτι νέο και πως συνέβη επίσης στην περίπτωση των λειψάνων Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από την Τόχνη.

images Kutsuk Missing Persons   images
Σημειώνοντας ότι ο εντοπισμός όλων των λειψάνων στην Τόχνη δεν ήταν δυνατός, η Κουτσιούκ ανέφερε ότι στην κατεχόμενη Ασσια εντοπίστηκαν τα λείψανα εβδομήντα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων σε δύο πηγάδια και πως η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται σε αυτό το πλαίσιο, αλλά, πρόσθεσε, δεν ήταν δυνατό να βρεθούν όλα τα λείψανα.
Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε πως τα λείψανα Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στην Ασσια μετακινήθηκαν το 1995 και το 1996 και ότι έχουν πληροφορίες πως τάφηκαν στο σκυβαλότοπο στο κατεχόμενο Δίκωμο.
Σε άρθρο, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ”Ο Φιλελεύθερος”, ο Χριστόφορος Σκαρπάρης, μέλος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ασσιας και της Επιτροπής της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης.Σημειώνει ότι περίπου εβδομήντα άμαχοι από την Ασσια και τα γύρω χωριά, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής κοντά στο χωριό Αφάνεια, ρίφθηκαν αρχικά σε δύο πηγάδια στη γειτνιάζουσα περιοχή “Ορνίθι”.

images  Missing Persons Cypriots Woomen     αρχείο λήψης
Το 2009, προσθέτει, η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, ΔΕΑ, εντόπισε μικρό μέρος των εβδομήντα επιβεβαιωμένων σήμερα λειψάνων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι σε μια προσπάθεια του Τουρκικού στρατού και των κατοχικών αρχών να συγκαλύψουν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, ο κύριος όγκος τους μετακινήθηκε σε χώρο, που μέχρι πρόσφατα παρέμενε άγνωστος.
Αναφέρει επίσης ότι την περασμένη Πέμπτη, 16/11/2017, η Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία στη ΔΕΑ κατέθεσε επισήμως στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι ο δεύτερος χώρος ταφής είναι ο σκυβαλότοπος στο Δίκωμο και ο χρόνος διενέργειας της εσκεμμένης μετακίνησης το 1995. Σημειώνεται ότι θέμα της μετακίνησης των λειψάνων των αγνοουμένων της Ασσιας, το είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα ”Πολίτης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>