Η συνεργασία Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας παραμένει ισχυρή, δηλώνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ενωσης στην Αγκυρα.

images-eu-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία, Κρίστιαν Μπέργκερ, δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των Βρυξελλών και της Αγκυρας παραμένει ισχυρή.
Σε συνέντευξη στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο πρέσβης Μπέργκερ ανέφερε ότι η Ενωση θα βρίσκει πάντοτε τρόπους συνεργασίας με την Τουρκία, παρά τα ”πάνω-κάτω” στην ιστορία των Ευρω-Τουρκικών σχέσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό και σε σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου πριν από τέλος του τρέχοντος έτους.
Στο παρελθόν, είπε, είχαμε πολιτικά προβλήματα, υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα στις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις, αλλά, πρόσθεσε, πάντοτε βρίσκουμε τρόπο για να βγούμε από αυτό και να βρούμε κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας προς όφελος τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας.
Ο Κρίστιαν Μπέργκερ ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για θέματα ενέργειας, μεταφορών και οικονομίας έως το τέλος τρέχοντος μήνος και την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αγκυρα, σημείωσε, θα γίνει συνάντηση για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και κοινής ασφάλειας.

images Berger EU thumbs_b_c_3db863f03ce42a661e54c16f5f8caadb
Το ημερολόγιο από τώρα και έως το τέλος του έτους είναι πλήρες, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία άρχισε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005, οι συνομιλίες περιήλθαν σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης στάσης της χώρας απέναντι στην Κύπρο και της αντίθεσης αρκετών χωρών-μελών στην προσχώρησή της στην Ενωση.
Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα αναφέρθηκε και στη συμφωνία για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για στήριξη των προσφύγων από τη Συρία, που κατέφυγαν στη χώρα.
Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αξιολογήσει πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί και τι θα χρειασθεί στο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>