”Οι λεγόμενες προσφορές[ της Κυπριακής Δημοκρατίας] για έρευνες για υδρογονάνθρακες συμπίπτουν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας” ισχυρίζεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

images Cavusoglu N αρχείο λήψης

Υπό τον τίτλο Τσαβούσογλου: ”Οι λεγόμενες προσφορές συμπίπτουν με την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας ”, η Τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις ” μονομερείς έρευνες”, όπως ανέφερε, της Κυπριακής κυβέρνησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε :” Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και να υποστηρίξει την Τουρκοκυπριακή πλευρά”.
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντούσε σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος , της επαρχίας Χατάϋ, Μεβλούτ Ντουντού για το θέμα αυτό.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Τουρκία υποστήριξε σταθερά τη διαπραγματευτική διαδικασία, που άρχισε το 2008 στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη, διαρκής και περιεκτική λύση στο Κυπριακό, το οποίο, όπως επισημαίνει,  ”είναι από τις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας”.

images Crans Montana FOTO 921adc5d83b95dae0e57335ee249db26_XL
Ισχυρίζεται ακόμη ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, απέτυχε επειδή ”η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την αναγκαία ειλικρινή και αποφασιστική λύση”.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτει ότι ”η διάσκεψη απέτυχε και τερματίστηκε και έτσι η διαπραγματευτική διαδικασία, που άρχισε το 2008 έχει λήξει”.
Αναφέρει, εξάλλου, ότι από το 2003, η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, με δήθεν μονομερείς πρωτοβουλίες έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ”μονομερές εγχείρημα”, όπως οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ”περιορίζοντας” τις δικαιοδοσίες της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού.

images-cyprus-exonmobil-gas-map-10-c0m7q9mxaaiojp9
”Οι λεγόμενες προσφορές”, ισχυρίζεται, που προκηρύχθηκαν από αυτούς [Κυπριακή Δημοκρατία] συμπίπτουν δήθεν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει τέλος ότι η Αγκυρα είναι ”αποφασισμένη να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της και τη στήριξη της Τουρκοκυπριακής πλευράς”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>