”Δύσκολες Ημέρες” για την παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών βλέπει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος.

images Occupied Cyprus αρχείο λήψης

Υπό τον τίτλο ”Ούτε πληρωμές υπάρχουν ούτε αιτήσεις”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς δημοσιεύει ότι η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών, η οποία ”αναφέρεται ως το μεγαλύτερο δικαίωμα, που αποκτήθηκε από την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου και την Τουρκία σε διεθνές επίπεδο στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, βιώνει δύσκολες ημέρες, επειδή δεν έχουν διασφαλισθεί οι πόροι, που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία της επιτροπής”.
Σύμφωνα με την Χαβαντίς, δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω της σοβαρής μείωσης των χρημάτων, που παραχωρήθηκαν από την Τουρκία από το 2015 και της αδυναμίας της ψευδοκυβέρνησης να βρει τους αναγκαίους πόρους για την εφαρμογή των ”αποφάσεων” της λεγόμενης επιτροπής.
Η μείωση του αριθμού των αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων άρχισε το 2014 με την υποβολή τριακοσίων-εβδομήντα-πέντε αιτήσεων, ενώ ο αριθμός τους το 2013 ήταν χίλιες-τριακόσιες-τριάντα-επτά.

images Occupied Commitee Property      223832
Περαιτέρω, συνεχίζει η εφημερίδα, ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε σε εκατόν-ογδόντα-δύο το 2015, πενήντα το 2016 και δεκαεννέα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017.
Από το 2006 η παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών κατέβαλε 238 εκατομμύρια 574 χιλιάδες 231 στερλίνες ως αποζημίωση σε Ελληνοκυπρίους για τις περιουσίες τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Στο πλαίσιο των ”αποφάσεων”, που λήφθηκαν από την ”επιτροπή” 22 εκατομμύρια στερλίνες καταβλήθηκαν το 2015, που ισοδυναμεί με το ποσό, το οποίο καταβλήθηκε συνολικά το 2016 και το 2017 και έφθασε μόνο τα 23 εκατομμύρια στερλίνες, λόγω της μείωσης των χρηματικών πόρων.

images-kyrenia-foto-images
Η εφημερίδα γράφει ότι από το 2006, υποβλήθηκαν από Ελληνοκυπρίους 6,330 αιτήσεις και μόνο 1029 διεκπεραιώθηκαν.

 

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>