Το κατοχικό καθεστώς ”αποφάσισε” την επιστροφή όλων των Μαρωνιτών στα χωριά τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.Η Κυπριακή κυβέρνηση τονίζει ότι στόχος είναι η διαιώνιση του απαράδεκτου status quo, που δημιουργήθηκε από την Τουρκική εισβολή.

images Agia Marina Skylloαρχείο λήψηςimages Maronites Archbishop   αρχείο λήψης

Με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και εντυπωσιασμού, το κατοχικό καθεστώς ”αποφάσισε” χθες τη διασφάλιση της επιστροφής των Μαρωνιτών σε όλα τα χωριά τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Οπως μετέδωσε ο παράνομος ραδιοσταθμός Μπαϋράκ, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία, αναφέρεται ότι η ”απόφαση” λήφθηκε σε σύσκεψη υπό τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή, για να δοθεί δήθεν η δυνατότητα σε όλους τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους.
Το συντονισμό των εργασιών μεταξύ των λεγόμενων θεσμικών οργάνων, που εμπλέκονται στην επιστροφή των Μαρωνιτών θα έχει ο ”υφυπουργός” Γκουρντάλ Χουντάογλου.

images Akinci Foto images
Μεταξύ των ”θεσμικών οργάνων” είναι και η παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα και αξιωματικοί του Τουρκικού στρατού.
Σύμφωνα με τον Μπαϋράκ, σε πρώτο στάδιο, οι αναγκαίες προσαρμογές για ”ρύθμιση” των έργων για επιστροφή των εκτοπισθέντων Μαρωνιτών θα ολοκληρωθούν με βάση οδικό χάρτη και την υλοποίηση χρονοδιαγράμματος για να εφαρμοσθεί η ”απόφαση” στην πράξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο παράνομος πρέσβης της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, Ντεριγιά Κανμπάϋ, ο διοικητής των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, υπολοχαγός Ομέρ Πατς, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας, υποστράτηγος Γιλμάζ Γιλντιρίμ και ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Σερντάρ Ντενκτάς.

images Cyprus Presidential Palace    images
Η Κυπριακή κυβέρνηση επέκρινε την ”απόφαση”, που λήφθηκε από τον Τουρκικό κατοχικό στρατό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά.
Σε γραπτή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι στόχος είναι η διαιώνιση του απαράδεκτου status quo, που δημιουργήθηκε από την Τουρκική εισβολή του 1974 και πως η ”απόφαση” εντάσσεται στο πλαίσιο επιβολής της Τουρκικής θέσης, όπως αυτή εκφράστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μη επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών υπό τη διοίκηση της Ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

images-christodulides-images
Τονίζει, εξάλλου, ότι η ”απόφαση” δεν αποσκοπεί παρά στην πρόκληση νέων τετελεσμένων και δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ του προσφυγικού κόσμου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί την Τουρκία να αφήσει κατά μέρος τα όποια επικοινωνιακά παιγνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά, και μακριά από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

ΓΤΠ :Τμήμα Τουρκικών Υποθέσεων,  ΓΤΠ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *