Ο νέος οδικός χάρτης της Τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό θα ετοιμασθεί σε συνομιλίες με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.Τσαβούσογλου και Ακκιντζιή συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένα βήματα.

images-cavusoglu-akinci-north-cyprus-news-cavusoglu-akinci

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένα βήματα, μετά την κατάρρευση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε χθεσινοβραδινές συνομιλίες του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, όπου πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη, όπως γράφει η Τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.
Συμφωνήθηκε ακόμη ότι οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών απέτυχαν και πως
οι συζητήσεις για την ετοιμασία νέου οδικού χάρτη για την Τουρκική πλευρά θα συνεχιστούν σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός φθάνει απόψε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για παράνομη επίσκεψη για να παραστεί στα πανηγύρια, τα οποία στήνει αύριο η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς για την μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, είχε πρώτα συνάντηση
με τον Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Occupied Cyprus αρχείο λήψης
Ακολούθησε δείπνο εργασίας στο οποίο παρακάθησαν επίσης η λεγόμενη πρόεδρος της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Σερντάρ Ντενκτάς, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τζεμάλ Οζιγκίτ.
Σύμφωνα με την Κίπρις, οι συναντήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγιναν στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκικής πλευράς να καθορισθεί νέος οδικός χάρτης, αλλά καμμιά απόφαση δεν λήφθηκε και η στάση της Τουρκικής πλευράς θα καθορισθεί αργότερα.
Καμμιά ανακοίνωση, προσθέτει, δεν εκδόθηκε μετά τις επαφές του Τούρκου υπουργού.
Υπό τον τίτλο ”Τι συμβαίνει?”, η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ορτάμ γράφει ότι τα μέτρα, που θα ληφθούν εναντίον των δήθεν μονομερών δραστηριοτήτων για το φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στη νότια Κύπρο, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και ο δρόμος, ο οποίος θα ακολουθηθεί από την Τουρκική πλευρά στην επικείμενη διαδικασία συζητήθηκαν στη διάρκεια του δείπνου.
Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντιγιαλόγ, υπό τον τίτλο ”Δεν υπάρχει ενιαία φωνή”, γράφει πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εκφράστηκε η άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχισθούν στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

images Crans Montana FOTO 921adc5d83b95dae0e57335ee249db26_XL
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μουσταφά Ακκιντζιή εξέφρασε την άποψη ότι στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο διεφάνη δήθεν ξεκάθαρα πως η πραγματική πρόθεση των Ελληνοκυπρίων δεν είναι η λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Σοσιαλδημοκρατικό, υποστήριξαν ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να διακοπούν, ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα, που συμμετέχουν στη ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού, εξέφρασαν την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν, δεν είναι δυνατή η λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και το ψευδοκράτος πρέπει να καθορίσει τον δικό του δρόμο.
Σε δηλώσεις στην Αγκυρα, πριν από την αναχώρησή του για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο.
Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι, ενώ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας έκαμαν δήθεν μονομερές βήμα με τη διενέργεια γεώτρησης δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι θα είναι αφορμή για την Ελληνική Κυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

ΓΤΠ : Υπηρεσία Τουρκικών Θεμάτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>