Η Τουρκία συμφώνησε να καταβάλει στη Ρωσία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος Ες-Τετρακόσια.

images-russia-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Στην αγορά του Ρωσικού πιο προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος Ες-Τετρακόσια προχωρεί η Τουρκία.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στο Πρακτορείο Μπλούμπεργκ ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να καταβάλει στη Ρωσία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά των πυραύλων Ες-Τετρακόσια.
Η Τουρκία, είπε, ως περιφερειακή δύναμη θέλει να οικοδομήσει τα δικά της συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Γι αυτό, πρόσθεσε, βασική πτυχή κάθε συμφωνίας είναι η μεταφορά τεχνολογίας ή τεχνογνωσίας στην Τουρκία.
Η συμφωνία με τη Ρωσία, συνέχισε, που θα επιτρέπει την παραγωγή στην Τουρκία δύο συστοιχιών Ες-Τετρακόσια θα εξυπηρετήσει το στόχο αυτό.

images Es 400 2 αρχείο λήψης
Οπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ, η αγορά από την Τουρκία του αντιπυραυλικού συστήματος Ες-Τετρακόσια, αποτελεί σαφή ένδειξη της δυσαρέσκειας της χώρας από τη Δύση, κυρίως λόγω της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε Τούρκους αξιωματούχους και του γεγονότος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη κάμει βήματα για την έκδοση του εξόριστου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εκεί, και τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ως τον αρχιτέκτονα του ανεπιτυχούς πραξικοπήματος για ανατροπή του Ταγίπ Ερντογαν.
Σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, που συνέβαλε στην επιδείνωση των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων.

images Es -400 Russia 645x344-turkey-agrees-to-pay-russia-25b-for-s-400-missile-systems-official-says-1499965566851
Η Τουρκία και η Ρωσία διεξάγουν συνομιλίες για συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αφότου άρχισε η εξομάλυνση των σχέσεών τους τον Αύγουστο του 2016, που πάγωσαν μετά την κατάρριψη Ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, κοντά στα Συρο-Τουρκικά σύνορα.
Το αντιπυραυλικό σύστημα Ες-Τετρακόσια είναι νέας γενιάς Ρωσικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο μέχρι στιγμής έχει πωληθεί μόνο στην Κίνα και την Ινδία.
Η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος του Νάτο, που αγοράζει πυραύλους Ες-Τετρακόσια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>