Στις δύο πλευρές, το προχέδιο του κοινού εγγράφου Αϊντα, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.Είναι προς σχολιασμό δηλώνει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

images Eide UN Cyprus αρχείο λήψης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα επέδωσε το πρωί στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, προσχέδιο κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Το έγγραφο, που έχει ετοιμάσει ο Νορβηγός διπλωμάτης, έχει τίτλο ”Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το οποίο θα συζητηθεί στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας”, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρ Παπαδόπουλος.
Στο έγγραφο καταγράφονται οι θέσεις, που έχουν διατυπώσει οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις με βάση τις οποίες θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Διάσκεψη για την Κύπρο.
Σε δηλώσεις στην εκπομπή ”Από Μέρα σε Μέρα” της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το έγγραφο, αποφεύγοντας να αποκαλύψει το περιεχόμενό του.

images Mavrogiannis images
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος άρχισε την ενημέρωση των κομμάτων για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου, απέφυγε επίσης να αναφερθεί στο περιεχόμενό του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο διαπραγματευτής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς ανέφερε ότι εκείνο, που μπορεί να δηλώσει είναι πως παραδόθηκε το έγγραφο.
Σε ερώτηση κατά πόσον η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει στον Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά πάντοτε δίδει απαντήσεις στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.
Σε άλλη ερώτηση αν το έγγραφο είναι προς σχολιασμό ο διαπραγματευτής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς απάντησε καταφατικά.

images Eide Kotzias Athen   αρχείο λήψης
Ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, είχε χθες στην Αθήνα συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.
Σε δηλώσεις, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι επιτυχία στη Διάσκεψη θα είναι εάν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα, που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση.
Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία, πρόσθεσε, θα χρειαστεί πολύ δουλειά σε χαμηλότερο επίπεδο, οικονομικά και νομικά θέματα, που θα πρέπει επιλυθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *