Σε ναυάγιο η διπλωματία του πήγαινε-έλα από τον Εσπεν Μπαρθ Αϊντα για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.Δεν υπάρχει, δηλώνει, προοπτική για κοινό έδαφος.

images Eide UN Cyprus αρχείο λήψης

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, δήλωσε ότι παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σε σχέση με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος.
Σε γραπτή δήλωση, ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα αναφέρει ότι χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας ”του πήγαινε – έλα”.
Σημειώνει, εξάλλου, ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή, καθώς και τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κοινή συνάντηση.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης αναφέρει επίσης ότι θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα ζητήσει τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουν.
Προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών μετά τη συνάντηση της δεκάτης-εβδόμης Μαΐου του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζιή, είχε εμπλακεί σε ενεργό διπλωματία ”του πήγαινε-έλα” μεταξύ των δυο πλευρών, όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες.

images Anastasiades αρχείο λήψης
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη για την απόφαση του Μουσταφά Ακκιντζί να μην αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση ουσίας, που υπέβαλε μέσω του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, αλλά και για την άρνησή του να αποδεχθεί την πρόσκληση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για κοινή συνάντηση τη Δευτέρα.
Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η συνάντηση θα είχε στόχο την ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης, προκειμένου να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή προσέγγιση, που θα οδηγούσε σε ουσιαστικά βήματα, όχι απλώς για πρόοδο, αλλά και οριστική εξεύρεση συνολικής λύσης.
Αναφέρει, επίσης, ότι μεγαλύτερη απογοήτευση, τού προκαλεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Ελληνική Κυπριακή πλευρά, με πρόσχημα ότι τάχα τίθενται προϋποθέσεις στη μεθοδολογία, που θα ακολουθηθεί σε νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι προς αποκατάσταση της αλήθειας, στην τελευταία συνάντηση της δεκάτης-εβδόμης Μαϊου, ο Μουσταφά Ακκιντζιή, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου, υπέβαλε πρόταση, όπως πραγματοποιηθεί νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο πλαίσιο της διαδικασίας του πάρε-δώσε.

images-geneva-table-c1tusfuwgaa4xmg
Ταυτόχρονα, αξίωσε να ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωση, σημειώνει, την οποία απέρριψε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψει διαφαινόμενο αδιέξοδο, υπέβαλε την πρότασή του, για μετάβαση αμέσως στη Γενεύη για διαπραγμάτευση, κατά τρόπο, που να μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα.
Διευκρινίζει ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκαλείτο σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθευθέτησης του Κεφαλαίου της Ασφάλειας ή/και να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος εντός ακτίνας συμφωνίας, στη βάση συγκεκριμένων και αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

images Akinci Foto images
Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο Μουσταφά Ακκιντζιή δήλωσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί τις προϋποθέσεις, που θέτει η Ελληνική Κυπριακή πλευρά.
Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει αποτέλεσμα, λόγω της στάσης του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος επιμένει σε προϋποθέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *