Οι αρχηγοί των Τουρκοκυπριακών κομμάτων συμφωνούν ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.Ενημερώθηκαν από τον Μουσταφά Ακκιντζιή για την πορεία των συνομιλιών.

images occupied Nicosia imagesimages Akinci Foto images

Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή ενημέρωσε χθες τους ηγέτες των Τουρκοκυπριακών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη ψευδοβουλή, για τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί.
Η εφημερίδα γράφει ότι η σημερινή συνάντηση είναι ”κλειδί” για το κατά πόσον θα συνεχισθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και θα ληφθεί απόφαση από τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις να επιστρέψουν στη διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο.
Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση, οι αρχηγοί των Τουρκοκυπριακών κομμάτων συμφώνησαν ότι υπάρχει αδιέξοδο στη διαδικασία.

images Ozgurgun North-Cyprus-News-Huseyin-Ozgurgun
Ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν στη διάσκεψη της Γενεύης και ισχυρίστηκε πως ”η πενταμερής διάσκεψη θα πρέπει οπωσδήποτε να παραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου”.

images-erhurman-ctc-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Ο Τουφάν Ερχουρμάν, πρόεδρος του κυριώτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων καταδεικνύουν πως δεν σημειώθηκε καμμιά πρόοδος στις τέσσερις τελευταίες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.Υποστήριξε ότι πρέπει να αναζητηθεί νέα αποτελεσματική, κατά την έκφρασή του, μέθοδος.

images Denktas Serdar        images
Ο Σερντάρ Ντενκτάς, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε ότι όχι μόνον θα πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία, αλλά και η βάση και ο στόχος των διαπραγματεύσεων.Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατή λύση, που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977-79, επειδή η διεθνής κοινότητα θεωρεί τους Ελληνοκυπρίους ως τους μόνους ιδιοκτήτες της νήσου.Κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν μεταφέρει τις ”πραγματικότητες” στους ψηφοφόρους του, λόγω των προσεχών προεδρικών εκλογών και πως στηρίζεται στο θέμα ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάμει βήμα προς τα πίσω στα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

images Ozyigit TCY Politician   αρχείο λήψης
Ο Τζεμάλ Οζιγκίτ, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να βγούν έξω από τις ”συναντήσεις ρουτίνας” και να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα.Ευχήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει κατά μέρος τις ”εκλογικές ανησυχίες του”, κατά τηνέκφρασή του, και να απαντήσει σε αυτό, που αποκάλεσε ως θετικά βήματα, που έκαμε ο Ακκιντζιή.
Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να εισέλθει σε ”αποτελεσματικό στάδιο” πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>