Συνάντηση Ερντογαν-Γκουτέρες στο Πεκίνο.Συζητήθηκε και το Κυπριακό.

images Guterres Erdogan n_109631_1

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχαν στο Πεκίνο συνάντηση στο περιθώριο του παγκόσμιου φόρουμ σε σχέση με τη διεθνή συνεργασία για τον δρόμο του Μεταξιού, που οργάνωσε η κυβέρνηση της Κίνας.
Οπως γράφει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, η συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, διήρκεσε μιάν ώρα.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και ούτε εκδόθηκε οποιαδήποτε ανακοίνωση.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι, Γκουτέρες και Ερντογαν συζήτησαν και την παρούσα φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Οπως είναι γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε το Κυπριακό και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επίσης βρισκόταν στο Πεκίνο.
Ειδικότερα εξετάστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

images Tsipras Guterres ImageHandler
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπογράμμισε στον Αντόνιο Γκουτέρες τη στήριξη της Ελλάδας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε το Κυπριακό και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες, για τις οποίες είπε ότι, πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν και για να γίνει η Διάσκεψη της Γενεύης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Είπε επίσης στον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Από πλευράς του, ο Ταγίπ Ερντογαν αφού διατύπωσε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία, που έχει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας.

images-tsipras-erdogan-533
Ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε επίσης στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης και της εφαρμογής της.
Η Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς, ανέφερε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογαν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο Κυπριακό.

images-christodulides-images
Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογαν δεν προκύπτει απάντηση στο ζήτημα κατά πόσον η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σε ενδεχόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.
Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει κατάληξη στη Γενεύη, είναι η πρόοδος στις συνομιλίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>