Η Τουρκία και το Ισραήλ πρέπει να εργασθούν πρώτα σε πρακτικά ζητήματα, δηλώνει ο πρόεδρος της Ισραηλινής Βουλής.

images Israel Turkey Flags αρχείο λήψης
Ο πρόεδρος της Ισραηλινής Βουλής, Κνεσέτ, Γιούλι -Γιοέλ Εντελστεϊν δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρωθούν σε πρακτικά θέματα, ενώ προχωρούν σε εξομάλυνση των σχέσεών τους μετά τη διακοπή τους το 2010, λόγω των τραγικών γεγονότων στ’ ανοικτά της Γάζας.
Πρόσθεσε πως αν οι δύο χώρες εστιάσουν την προσοχή τους σε θέματα, που τις χωρίζουν, δεν θα οδηγηθούν πουθενά.
Μιλούσε σε Τούρκους δημοσιογράφους, που επισκέφθηκαν την Κνεσέτ, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Ισραήλ, της πρώτης μετά τη συμφωνία για εξομάλυνση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων.

images Knesset Edelstein 15-Yuli-Edelstein-Alamy
Ο πρόεδρος της Κνεσέτ είπε ότι ο οδικός χάρτης αναφέρεται στην οικοδόμηση πλατφόρμων για πρακτικά ζητήματα επί των οποίων οι δύο χώρες μπορούν να εργασθούν, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ Ντέηλυ Νιούς.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι στην Κνεσέτ υπάρχει ομάδα φιλίας Ισραήλ και Τουρκίας, ενώ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχει.
Απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν να επισκεφθεί το Ισραήλ, ενώ ανέφερε ότι θα είναι ευτυχής να επισκεφθεί την Αγκυρα αν υπάρξει ανάλογη πρόσκληση.
Ο Ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας και αναπληρωτής υπουργός Συγκοινωνιών, Χάχι Ανεγκμπί, ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει αντισημιτισμός.
Δεν υπάρχει καμμιά ένδειξη, πρόσθεσε, ότι η Εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία δεν είναι ασφαλής.

images Israeli Minister αρχείο λήψης
Σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, όπως έκαμε πολλές φορές προηγουμένως, ο Ισραηλινός υπουργός απάντησε ότι θα περιμένει να μεταβεί στην Τουρκία για διακοπές.
Φέτος, είπε, θα προτιμούσε να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, σημείωσε, αυτό θα αλλάξει στο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>