Ισχυρισμοί Τσαβούσογλου ότι οι Ελληνοκύπριοι έδειξαν πως δεν είναι έτοιμοι για λύση με την απόφαση για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Είχε συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακκιντζιή στην κατεχόμενη Λευκωσία.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι έδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι για λύση με την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.
Η Τουρκία, είπε, επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, αλλά, ισχυρίστηκε, πρέπει πρώτα η Βουλή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αποκάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να διορθώσει το λάθος της, κατά την έκφρασή του.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή, ύστερα από συνομιλίες στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, όπου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στις Τουρκικές εγγυήσεις, ενώ προειδοποίησε ότι δεν είναι ανεξάντλητη η υπομονή της Τουρκίας σε ότι αφορά μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου.
Ανέφερε ακόμη ότι η ασφάλεια, η ισότητα και η ελευθερία είναι πολύ σημαντικά για την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία.

images Akinci Foto images
Από πλευράς του, ο Μουσταφά Ακκιντζιή ισχυρίστηκε πως το ζήτημα με την Ενωση αποδεικνύει ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ανειλικρινείς και πως η απόφαση της Βουλής ήταν ξεκάθαρο λάθος.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν εποικοδομητικοί από την αρχή της διαδικασίας και πως θα συνεχίσουν να είναι.
Αλλά, όπως είπε, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει πρώτα να διορθώσουν το λάθος που έκαμαν, κατά την έκφρασή του.
Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργός συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων είναι προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

images Geneva Talks All of them genevi78
Ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του στη μεθαυριανή συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, θα εξαρτηθεί από τη συνάντηση, που θα έχει με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Οπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τους προέδρους των λεγόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τους οποίους αξιολόγησε την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, παρουσία του Μουσταφά Ακκιντζιή.
Είχε, εξάλλου, συνάντηση με τη λεγόμενη πρόεδρο της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *