Η πολιτική ισότητα είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της λύσης του Κυπριακού, ισχυρίζεται ο Μπαρίς Μπουρτζιού.

images-baris-burcu-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο λεγόμενος εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού ισχυρίστηκε ότι μιά από τις θεμελιώδεις αρχές της λύσης του Κυπριακού είναι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και η ασφάλεια και η ελευθερία τους.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ορτάμ, ο Μπαρίς Μπουρτζιού, σε γραπτή δήλωση ισχυρίζεται ότι τα απαραίτητα στοιχεία της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, που δεν είναι διαπραγματεύσιμα, είναι η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και η εκ περιτροπής προεδρία.
Υποστηρίζει ότι η Ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις αυτές τις πραγματικότητες, κατά την έκφρασή του.

images Anasta Akinci Spehar Talks m-PRtalks17062016-4
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού προβάλλει επίσης τον ισχυρισμό ότι παρατηρεί με λύπη πως συνεχίζεται η συμπεριφορά, η οποία δεν θα ανοίξει το δρόμο για την προετοιμασία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας για λύση ομοσπονδίας.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές, όπως αναφέρει, δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες ομοσπονδιακής λύσης με βάση την ισότητα των δύο ιδρυτικών κρατών.
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού επαναλαμβάνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά τους.

images-cyprus-map-images
Η εφημερίδα Χαλκίν Σεσί, εξάλλου, υπό τον τίτλο ”Αδιέξοδο στην εκ περιτροπής προεδρία”, αναφέρεται σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος φέρεται να είπε ότι ” δεν νομίζουμε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι αναγκαία για την πολιτική ισότητα”.
Η Χαλκίν Σεσί ισχυρίζεται ότι η δήλωση αυτή προκάλεσε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναφερόμενη στις δηλώσεις Μπουρτζιού, η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά απάντησε αμέσως στο θέμα αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *