Με θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις άρχισαν το πρωί στην Ελβετία, συναντήσεις τεχνοκρατών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

images Mont Peleran αρχείο λήψης

Σε επίπεδο τεχνοκρατών, άρχισαν σήμερα στο Μοντ Πελεράν, της Ελβετίας, συναντήσεις με αντικείμενο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση την απόφαση της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη.
Οι συναντήσεις, που αποτελούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, αναμένεται ότι θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.
Στόχος είναι η ετοιμασία κειμένου εργασίας, το οποίο θα διαβιβαστεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Θα γίνει καταγραφή των θέσεων των πλευρών για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων και θα συζητηθούν διεξοδικά οι ανησυχίες και οι προσεγγίσεις τους.

images Eide Spehar TwoShot mesa(105)
Των συναντήσεων προεδρεύει η Ειδική στην Κύπρο Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.Δεν αποκλείεται να μεταβεί στο Μοντ Πελεράν και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.
Οι τεχνοκράτες θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις ανάγκες, που θα προκύπτουν, σύμφωνα με το Κυπέ.
Πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους ηγέτες των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την Κύπρο, όταν θα συνέλθουν, όπως αναμένεται, τέλος του μηνός ή αρχές Φεβρουαρίου.
Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, Νίκο Αναστασιάδη, εκπροσωπεί ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

images Mavrogiannis images
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι ο Οζντίλ Ναμί.
Της Ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος και της Τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Μουχτάρ Γκιουν.
Τη Βρετανία εκπροσωπεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα Αμυνας και Πληροφοριών στο Φόρεϊν Οφις, Τζόναθαν Αλεν.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσωπείται από τον πρέσβη της Ενωσης στη Γενεύη και τον ειδικό αντιπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, Πήτερ βαν Νούφελ, υπό την ιδιότητά τους ως παρατηρητές/ενδιαφερόμενα μέρη.
Και οι δύο βρίσκονται στο χώρο των συνομιλιών και θα παρεμβαίνουν εκεί και όπου χρειάζεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *