Στο Μοντ Πελεράν αρχίζουν αύριο οι συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

images Mont Peleran αρχείο λήψης

Αρχίζουν αύριο στο Μοντ Πελεράν, της Ελβετίας, οι συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σε σχέση με το Κυπριακό, με βάση την απόφαση, που λήφθηκε από τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.
Επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς είναι ο πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του επικεφαλής της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, Νίκου Αναστασιάδη.

images Mavrogiannis images
Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πανεπιστημιακός Αρης Κωνσταντινίδης, ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης και δύο διπλωμάτες, που υπηρετούν στο γραφείο του διαπραγματευτή.
Σε σύσκεψη, που έγινε το πρωί, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συζητήθηκαν λεπτομέρειες σε σχέση με τις συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών.
Επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της Τουρκοκυπριακής πλευράς, είναι ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.

images Nami images
Σε αυτήν συμμετέχουν ο λεγόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαρίς Μπουρτζιού, ο λεγόμενος διπλωμάτης και ”σύμβουλος” επί Ευρωπαϊκών θεμάτων Ερχάν Ελτζίν, ο ”νομικός σύμβουλος” του Ακιντζί Σουλέν Καραπατσάκ, η ειδικός επί εξωτερικών θεμάτων Ιπέκ Μπορμάν Γκεντς και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Σερτάτς Γκιουβέν.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, η επιτροπή είχε χθες συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Paraskevopoulos αρχείο λήψης
Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος και μέλη της είναι, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Χρήστος Ροζάκης και Πέτρος Λιάκουμας καθώς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβειρα Τασία Αθανασίου.Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας είναι επταμελής.
Της Τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Μουχτάρ.

images Muhtar Turkey images

Η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό διευθυντή του Φόρεϊν Οφις, Τζόναθαν Αλεν και η Ευρωπαϊκή Ενωση από τον ειδικό αντιπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ.
Τα Ηνωμένα Εθνη θα εκπροσωπήσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος θα έχει το ρόλο συντονιστή.
Σύμφωνα με την Κίπρις, οι συναντήσεις των τεχνοκρατών αναμένεται ότι θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και αύριο, πρώτη ημέρα των συναντήσεων, θα καταγραφούν οι προσδοκίες και οι προτάσεις των εμπλεκόμενων πλευρών σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Αναμένεται,εξάλλου, ότι θα γίνει αξιολόγηση σε σχέση με τη μέθοδο εργασίας αναφορικά με το πώς το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί ταυτόχρονα με άλλα κεφάλαια, μετά τις συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν.

images Occupied Cyprus αρχείο λήψης
Σε πολιτικό επίπεδο, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου για να ληφθεί οριστική απόφαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *