Η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα υποχωρήσει στο εδαφικό στο είκοσι-πέντε τοις εκατόν, δηλώνει ο Μουσταφά Ακκιντζιή.Επιμένει στις Τουρκικές εγγυήσεις και την εκ περιτροπής προεδρία.

images Akinci Foto images

Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή επανέλαβε ότι ο χάρτης της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτος, κατά την έκφρασή του, και πως οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στις Τουρκικές εγγυήσεις και την εκ περιτροπής προεδρία.
Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, μετά την επιστροφή του από τη Γενεύη, ο Μουσταφά Ακκιντζιή απέρριψε δημοσιεύματα ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποχωρήσει στο εδαφικό σε ποσοστό είκοσι-πέντε τοις εκατόν ή ότι ο χάρτης, που κατέθεσε είναι χειρότερος από το Σχέδιο Ανάν.
Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, δεν μπορεί να παρουσιάσει χάρτη κάτω από το είκοσι-οκτώ κόμμα δύο τοις εκατόν και το ποσοστό της Τουρκοκυπριακής πλευράς είναι στο είκοσι-εννέα κόμμα δύο τοις εκατόν, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Ραούφ Ντενκτάς και ”εγκρίθηκε” από τη ψευδοβουλή.
Ο κατοχικός ηγέτης πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, οι εργασίες των ομάδων εργασίας δεν μπορούσαν να συνεχιστούν την επομένη ημέρα της Διάσκεψης στη Γενεύη, προσθέτοντας πως οι άλλες πλευρές ήθελαν τη συνέχιση της διαδικασίας στις δεκατρείς Ιανουαρίου.
Η Ελλάδα, είπε, πρότεινε την εικοστή-τρίτη Ιανουαρίου, αλλά αποφασίστηκε με συναίνεση η δεκάτη-ογδόη.

images Geneva Talks All of them genevi78
Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϋράκ, ο Μουσταφά Ακκιντζιή ανέφερε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθουν οι τεχνοκράτες των πέντε μερών στο Μοντ Πελεράν, όπου θα τεθούν στο τραπέζι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, σε Διάσκεψη της οποίας η ημερομηνία δεν αποφασίστηκε ακόμα.
Το πιθανότερο, είπε, είναι η Διάσκεψη να συγκληθεί τέλη Ιανουαρίου.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν για τη Μόρφου, τα Κόκκινα και την Αμμόχωστο, καθώς και για την παρουσία του Τουρκικού κατοχικού στρατού στο νησί, ο Μουσταφά Ακκιντζιή απάντησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να εκφράζει την άποψή του.

images Erdogan N αρχείο λήψηςimages Occupied Cyprus αρχείο λήψης
Κάποιες από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν, πρόσθεσε, μπορεί να παρεξηγηθούν και επανέλαβε πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συνέχιση των Τουρκικών εγγυήσεων, προσαρμοσμένες στην ανάγκη η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.
Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε επίσης πως υπάρχει διάλογος με την Τουρκία και απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το χάρτη, που υπέβαλε στη Γενεύη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *