Τίποτε δεν έχει αφεθεί για συζήτηση με την Τουρκία μετά την ομιλία Τσαβούσογλου στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο, σχολιάζει η Αφρίκα.

images Geneva Guterres Ana Akinc Swiss synecheia-me-technokrates-poioi-tha-metechoun-stin-omada

Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, στη στήλη ”Γράμμα από την Αφρίκα” και υπό τον τίτλο ”Εχει η Τουρκία ενημερωθεί για τον Χάρτη ?”, αναφέρεται στις εξελίξεις στη Γενεύη και την υποβολή χαρτών για πρώτη φορά και από τις δύο πλευρές και διερωτάται κατά πόσον ο χάρτης, που κατατέθηκε από τον Μουσταφά Ακκιντζιή, ήταν αποτέλεσμα δικής του πρωτοβουλίας ή είχε εγκριθεί από την Αγκυρα.
Η Αφρίκα γράφει πως πιστεύεται ότι ο χάρτης υποβλήθηκε με πρωτοβουλία του Μουσταφά Ακκιντζιή και αυτό, προσθέτει, προκύπτει από την προειδοποίηση, που απηύθυναν γραπτώς στον κατοχικό ηγέτη ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν και ο Σερντάρ Ντενκτάς, που παρέστησαν στη Διάσκεψη της Γενεύης, να μην καταθέσει χάρτη.
Στην προειδοποίηση, συνεχίζει, περιλαμβάνονταν και οι αξιώσεις τους, που ήταν αυτές της Αγκυρας.
Φυσικά, αναφέρει η εφημερίδα, μετά την υποβολή του χάρτη κανένα σχόλιο δεν έγινε από την Τουρκία.
Κανένας από τους Τούρκους αξιωματούχους δεν μίλησε, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Αφρίκα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόλις πήγε στη Γενεύη, είχε συνάντηση με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογου και τον Σερντάρ Ντενκτάς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, γράφει, πως στόχος ήταν να εκφράσει τη διαμαρτυρία της Αγκυρας για τη στάση του Μουσταφά Ακκιντζιή.

images Occupied Cyprus αρχείο λήψης
Εκτός τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία κατά την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης της Γενεύης, είπε ότι η Τουρκία επιμένει στο υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων και έθεσε μιάν άλλη προϋπόθεση, η οποία δεν θα γίνει αποδεκτή από την Ελληνική Κυπριακή πλευρά.
Η προϋπόθεση είναι ότι οι Τούρκοι πολίτες θα επωφεληθούν από τις τέσσερις ελευθερίες στην Κύπρο έως ότου η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την εγκαθίδρυση ομοσπονδίας στο νησί.
Η Αφρίκα αναφέρει ότι αν αυτή είναι η κατάσταση, τίποτε δεν έχει αφεθεί για να συζητηθεί με την Τουρκία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλήγει, μας ανησυχεί πώς θα βρεθεί φόρμουλα για τη λύση.
Εκτιμάται ότι η δυσαρέσκεια της Τουρκίας για το χάρτη, που υπέβαλε ο Μουσταφά Ακκιντζιή δημοσιοποιήθηκε με τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογαν στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τη νέα διαδικασία.

images Tilliria Map imagesimages Morfou MAP N αρχείο λήψης
Ηγειρε θέμα ανταλλαγής της κατεχόμενης Αμμοχώστου με την περιοχή των Κοκκίνων, απαιτώντας δηλαδή εδάφη της ελεύθερης περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ταγίπ Ερντογαν ζήτησε να ενωθούν τα Κόκκινα με την κατεχόμενη Μόρφου και να δοθεί στην Ελληνική Κυπριακή πλευρά η κατεχόμενη Αμμόχωστος, ενώ απέκλεισε την επιστροφή της κατεχόμενης Καρπασίας.
Επέμεινε επίσης στις εγγυήσεις της Τουρκίας και είπε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

images Erdogan N αρχείο λήψης
Ισχυρίσθηκε, εξάλλου, ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό έκαμε εντατικές εργασίες, ενώ η νότια Κύπρος, όπως προκλητικά αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα έχουν ακόμη διαφορετικές προσδοκίες.
Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι δήθεν ”το έβαλε στα πόδια”.

images Kotzias αρχείο λήψης
Στον Τούρκο πρόεδρο απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι είναι η Τουρκική αντιπροσωπεία, που εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάμει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων.
Στα πόδια, επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς το έβαλαν αυτοί που έφυγαν, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στη Γενεύη.

images Anastasiades αρχείο λήψης

Απάντηση στο θέμα της απόσυρσης των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι χωρίς την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για λύση του Κυπριακού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>