Στη συνάντηση Θάτσερ-Οζάλ το 1990 αναφέρονται τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.Συζητήθηκε και το Κυπριακό.

images-ozal-thatcher-thumbs_b_c_f84cb07c7a14cebd04b5513eaa001c95

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων, που συζήτησαν η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, σε συνάντησή τους στην Καλλίπολη της Τουρκίας, μετά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ομώνυμης μάχης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.Η συνάντηση έγινε στις 25 Απριλίου του 1990.
Οπως αναφέρεται στα αρχεία του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα έτη 1989 και 1990, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Μάργκαρετ Θάτσερ θεώρησε ως υπεύθυνο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τον Ραούφ Ντενκτάς.
Ο Τουργκούτ Οζάλ ρώτησε την Μάργκαρετ Θάτσερ ”γιατί δεν συνάντησε τον Ραούφ Ντενκτάς”.
Σύμφωνα με τα Βρετανικά αρχεία, η πρωθυπουργός απάντησε ότι ”δεν είχε φιλοδοξίες να γίνει μεσολαβητής” και να ”βοηθήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να βρει λύση πριν από το τέλος της θητείας του”.
Ο πρόεδρος Οζάλ σημείωσε ότι ”θα πρέπει να ακούσει και την άλλη πλευρά της ιστορίας.”

images-occupied-cyprus-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Στα αρχεία του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται σε ανταπόκριση από το Λονδίνο το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *