Τη Συριακή κρίση συζήτησαν Πούτιν και Ερντογαν.Είχαν σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία υπό το βάρος της νέας αεροπορικής τραγωδίας, που έπληξε τη Ρωσία.

images-erdogan-putin-phone-images

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν συζήτησαν σήμερα την κατάσταση στη Συρία.
Σε ανακοίνωση, το Κρεμλίνο αναφέρει η συζήτηση έγινε στη διάρκεια νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών και στη διάρκειά της συμμετείχε και ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσαλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα.
Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην ανακοίνωση δεν δίδονται λεπτομέρειες για τις συνομιλίες, αλλά εκτιμάται ότι συζητήθηκε η πρόσφατη πρόταση του προέδρου Πούτιν για διευθέτηση συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων της Συριακής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης Ασσαντ, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα και η προετοιμασία της συνάντησης αυτής.
Πούτιν και Ερντογαν έχουν ήδη συμφωνήσει να εργασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

images-syria-turkey-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογαν, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ρώσο πρόεδρο για τα θύματα της νέας αεροπορικής τραγωδίας, που έπληξε, νωρίτερα σήμερα, τη Ρωσία.
Οπως είναι γνωστό, Ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο Τουπόλεφ -154 συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα ενενήντα-δύο άτομα, που επέβαιναν σ’ αυτό.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα και η Μόσχα αντιλήφθηκαν πως αισθάνονται βέβαιες σε στρατηγικά θέματα, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές τήρησαν την υπόσχεσή τους για εφαρμογή της συμφωνίας για το Χαλέπι.
Η συμφωνία προνοούσε μερική κατάπαυση του πυρός, απομάκρυνση των αμάχων και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη διεύρυνση της εκεχειρίας σε ολόκληρη τη Συρία.
Μιλώντας σήμερα στην Αττάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αντιληφθεί πως μπορούν να εμπιστεύονται η μιά την άλλη και ανακοίνωσε πως η απαγόρευση, που επέβαλε η Μόσχα στην εισαγωγή Τουρκικών γεωργικών προϊόντων θα αρθεί σύντομα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες εργάζονται μέρα και νύκτα για άρση όλων των εμποδίων στις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις.

images-russia-turkey-flags-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Στόχος, πρόσθεσε, είναι η άρση όλων των περιορισμών στο εμπόριο και τα ταξίδια με βάση τη φιλία μεταξύ της Αγκυρας και της Μόσχας.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τον Τουρκικό ισχυρισμό ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, στις δεκαεννέα Δεκεμβρίου, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την τρομοκρατική, κατά την έκφρασή του, οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Ερντογαν χαρακτήρισαν προβοκάτσια τη δολοφονία και τόνισαν ότι δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *