Στην Κύπρο αύριο ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα για επαφές με στόχο την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

images-eide-un-cyprus-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα φθάνει αύριο στην Κύπρο, για επαφές με τις δύο πλευρές, με στόχο την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Μεθαύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζιή.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κάμνει λόγο για σχέδιο Βήτα αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

images-cavusoglu-akinci-north-cyprus-news-cavusoglu-akinci
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ισχυρίστηκε ότι παρά τις τελευταίες εξελίξεις, οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να διαρκέσουν στο διηνεκές και διατύπωσε την απειλή πως αν δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα τότε η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς θα συζητήσουν σχέδιο Βήτα.
Οπως μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλούσε στο λεγόμενο Θεολογικό Κολλέγιο Χαλά Σουλτάν, όπου συναντήθηκε με φοιτητές και το συμβούλιο.
Ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες, πρόσθεσε, ή ενόσω υπάρχει ελπίδα δεν υπάρχει ανάγκη να μιλούμε για σχέδιο Βήτα και επανέλαβε ότι αυτή είναι η τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία σε αυτό το πλαίσιο.

images-cavusoglu-new-nn-n_102853_1
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πενταμερής, κατά την έκφρασή του, διάσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο και πως μέχρι τότε θα μπορούσαν να γίνονται συναντήσεις για να κλείσουν τα κενά σε κάποια θέματα.
Ο Μουσταφά Ακκιντζιή, εξάλλου, επανέλαβε ότι είναι εφικτός ο στόχος για λύση του Κυπριακού το 2016 και υποστήριξε πως για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις αυτό, που πρέπει να γίνει είναι να καθοριστεί η ημερομηνία για την πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη και η διαδικασία που ακολουθηθεί μέχρι τότε.
Ισχυρίστηκε ότι ο λόγος, που υπήρξε το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν, ήταν ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήθελε μαζί με το χάρτη να τα τελειώσουν όλα τα άλλα θέματα, αλλά ζητήματα, που είναι σημαντικά για τους Τουρκοκυπρίους, ζητήματα πολιτικής ισότητας όπως η εκ περιτροπής προεδρία ή η ενεργός συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων να μείνουν στην αναμονή.
Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, δεν μπορούσε να αποδεχθεί τέτοια αντίληψη.

images-akinci-foto-images
Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι πρέπει να καθορισθεί η σύνθεση της πενταμερούς ή πολυμερούς, όπως οι Ελληνοκύπριοι την αποκαλούν, είπε, τύπου Μπούργκενστοκ.
Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι σε ένα τραπέζι θα παρακαθήσουν Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και σε ένα άλλο τραπέζι οι δύο πλευρές να συζητήσουν τα εναπομείναντα θέματα, που έμειναν άλυτα μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένων του εδαφικού και της εκ περιτροπής προεδρίας, καθώς και άλλα στοιχεία της πολιτικής ισότητας και κάποια ζητήματα στο περιουσιακό, τα οποία είναι ακόμη άλυτα.
Επανέλαβε ότι μπορεί να μείνουν κάποια θέματα για το 2017, όπως η συγγραφή του ομοσπονδιακού συντάγματος, οι ομοσπονδιακοί νόμοι και άλλα τεχνικά ζητήματα, που θα μπορούν να τύχουν χειρισμού τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.

images-occupied-cyprus-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Θα δοθεί, είπε, επαρκής χρόνος και στις δύο κοινότητες για ενημέρωση και εφόσον όλα βαίνουν επιτυχώς μπορούν να γίνουν περί τα μέσα του χρόνου και τα δημοψηφίσματα.
Εάν δεν το κάμουμε αυτό, είπε, μας περιμένουν δυσκολίες το 2017 και αναφέρθηκε στην επανέναρξη των ερευνών για το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και όχι εντάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>