Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.Συμφώνηαν, εξάλλου, στην επιτάχυνση της διαδιακασίας κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου.

images-turkish-stream-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, καθώς και στην Ευρώπη υπέγραψαν οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογαν.
Η υπογραφή έγινε χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από συνομιλίες των δύο ηγετών στο περιθώριο των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Ενέργεια.
Ο αγωγός θα μεταφέρει Ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό είχαν διακοπεί μετά την κατάρριψη Ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο.
Μετά τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών το περασμένο καλοκαίρι, ο Ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Γκάζπρομ ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του αγωγού μπορεί να αρχίσει έως το τέλος του 2017 και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019.
Η Τουρκία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα σε Ρωσικό φυσικό αέριο, εισάγει περίπου τριάντα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Ο πρόεδρος Ερντογαν δήλωσε πως μετά τη συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream, υπουργοί και ειδικοί από τις δύο χώρες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και τις διαβουλεύσεις αναφορικά με θέματα, που αφορούν την πολιτική, την οικονομία, την άμυνα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

images-putin-erdogan-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Δήλωσε επίσης ότι είναι πλήρως πεπεισμένος πως η διαδικασία εξομάλυνσης των Ρωσο-Τουρκικών σχέσεων θα συνεχισθεί με ταχείς ρυθμούς.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συναίνεση σε σχέση με την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου, στη νότια Τουρκία.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι υπήρξε συναίνεση και στο ζήτημα της έκπτωσης στην τιμή πώλησης του Ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει άρει τους περιορισμούς, που επέβαλε στην εισαγωγή εσπεριδοειδών από την Τουρκία.

images-akkuyu-images
Πούτιν και Ερντογαν συζήτησαν, εξάλλου, τη Συριακή κρίση και
όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία.
Ο Βλαδιμίρ Πούτιν ανέφερε, εξάλλου, ότι Μόσχα και Αγκυρα συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους στον στρατιωτικό τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *