Εχει κλείσει το κεφάλαιο για την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες.Νέα συνάντηση σήμερα προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζιή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Οι εξωτερικές σχέσεις του ομόσπονδου κράτους και οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, ήταν το αντικείμενο της σημερινής νέας συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζιή.
Η συνάντηση εντασσόταν στο πλαίσιο του νέου γύρου εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνώ, που άρχισε χθες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κεφάλαιο, που αφορά την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, έχει στην ουσία κλείσει.
Πρόσθεσε ότι στο πρώτο θέμα υπήρξε σε βάθος συζήτηση και καταγράφηκε αρκετή πρόοδος και πως παραμένουν ορισμένα θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών.

images-anastasiades-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Για το δεύτερο θέμα, την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει στην ουσία κλείσει με βάση τα όσα ακολουθούνται σε όλες τις ομόσπονδες πολιτείες με όλες τις σχετικές διαδικασίες.
Σε ερώτηση σε ποιά θέματα θα επικεντρωθούν οι επόμενες συναντήσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι μεθαύριο θα συνεχίσουν τη συζήτηση των κεφαλαίων, που αφορούν τη διακυβέρνηση, την οικονομία και άλλα ζητήματα.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις από πλευράς κομμάτων ότι η χθεσινή διαδικαστική συμφωνία παραπέμπει σε οδικό χάρτη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, αλλά η ουσία.
Δεν υπάρχουν, σημείωσε, ούτε αυστηρά χρονοδιαγράμματα ούτε επιδιαιτησία.
Απλώς, συνέχισε, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα διαλόγου, προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι αυτό, που έχει συμφωνηθεί είναι η εντατικοποίηση των συνομιλιών τον Οκτώβριο με την προοπτική να υπάρξει πρόοδος.

images-anasta-akinc-eide-speha-mavr-nam-sinantisi1
Εάν υπάρξει πρόοδος, σημείωσε, επιτρέπεται η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου, και είναι κάτι, που επιδιώκεται, ανέφερε, διότι είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πρόοδο, που επιδιώκουμε το Εδαφικό με το Περιουσιακό- και εάν και εφόσον υπάρξουν τέτοιες συνθήκες, που μας επιτρέπουν [τότε] να προχωρήσουμε και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ερωτηθείς αν η συνάντηση στο εξωτερικό για το εδαφικό θα γίνει τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.
Σε ερώτηση ποιές θα πρέπει να είναι εκείνες οι συνθήκες, που θα ευνοούν την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαπραγματεύσεις στα πέντε υπόλοιπα κεφάλαια και να απομένει το έκτο, που αφορά και τρίτους, διότι είναι διεθνής συνθήκη.
Αφορά, είπε, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>