Οι Τουρκικές αρχές έκλεισαν την Aεροπορική Bάση Ιντζιρλίκ. Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόκειται για έλεγχο ασφαλείας δηλώνει η Τουρκική κυβέρνηση.

 

images Incirlik NNNNN   αρχείο λήψης

Περίπου επτά χιλιάδες, βαρειά οπλισμένοι, αστυνομικοί, έχουν περικυκλώσει την Aεροπορική Bάση Ιντζιρλίκ, στα Αδανα, που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του Νάτο, κίνηση, την οποία Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε έλεγχο ασφαλείας, ενώ κυκλοφορούν φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η αστυνομία των Αδάνων είχε πληροφορίες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος και δυνάμεις της τέθηκαν αμέσως σε κατάσταση συναγερμού.
Η είσοδος της βάσης έκλεισε χωρίς να δοθεί καμμιά εξήγηση από κυβερνητικής πλευράς.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ενωσης της Τουρκίας, σε ανάρτηση στο Twitter, υποβάθμισε την κατάσταση λέγοντας ότι πρόκειται για έλεγχο ασφαλείας.Διεξάγουμε, πρόσθεσε, γενικό έλεγχο ασφαλείας.
Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες, μερικοί υποστηρικτές του προέδρου Ερντογαν έχουν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη βάση Ιντζιρλίκ, αλλά δεν επικρατεί ένταση όπως είχε επικρατήσει τις προηγούμενες ημέρες με τις διαδηλώσεις για κλείσιμο της βάσης.
Την Πέμπτη, οργανώθηκε μαζική πορεία προς τη βάση με διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

images Incirlik NNN   path_5053
Οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον απόηχο του ανεπιτυχούς πραξικοπήματος, πολλοί στρατιωτικοί στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ, περιλαμβανομένου του διοικητή της, συνελήφθησαν από τις Τουρκικές αρχές με την κατηγορία για συμμετοχή στο πραξικόπημα και για ”προδοσία”.
Η Τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ένα από τα μαχητικά Εφ-16, που πήραν μέρος στην εξέγερση για ανατροπή του προέδρου Ερντογαν είχε ανεφοδιασθεί από τη βάση Ιντζιρλίκ.
Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ χρησιμοποιείται τόσο από τις Τουρκικές όσο και από τις Αμερικανικές δυνάμεις και είναι ζωτικής σημασίας για το διεθνή συνασπισμό στις επιχειρήσεις του στη Συρία και το Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Χρησιμοποιείται επίσης για αποθήκευση Αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων.
Εκτιμάται πως ίσως να βρίσκονται στη βάση αυτή έως και ενενήντα πυρηνικές κεφαλές.

images Dunford USA    αρχείο λήψης

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι το κλείσιμο της Αεροπορικής Βάσης Ιντζιρλίκ έγινε, ενώ αργότερα σήμερα  φθάνει στην Τουρκία για επίσκεψη ο αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Στάνφορντ, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες για έκδοση του Τούρκου εξόριστου θρησκευτικού ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογαν κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει στην Πενσυλβάνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *